A kedden befejeződött elsődleges kárfelmérés szerint ötmilliárd forintnál jócskán többre tehető az a kár, amelyet az elmúlt hetek árvize okozott magántulajdonú ingatlanokban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
A pénteken kezdődött és kedden befejeződött elsődleges kárfelmérésre azért volt szükség, hogy a kormány ennek ismeretében határozzon a segítség mértékéről - mondta Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Az árvíz miatt mintegy 300 magántulajdonú épület dőlt össze a megyében, több ezer károsodott, csupán Felsőzsolcán 1800 az ilyen ingatlanok száma, az adatok azonban még nem véglegesek.
Most első a lakhatás feltételeinek megteremtése, ezt vállalja a kormány - szögezte le a közgyűlés elnöke, aki korábbi sajtótájékoztatóján azt is közölte: a kormány az önkormányzatok védekezési költségeit állja, csakúgy mint az árvízben megsérült, önkormányzati feladatokat ellátó épületek helyreállítását, és a károsodott, önkormányzati kezelésben lévő utak rendbetételét. A védekezés során kényszerűségből - a lakott területek megvédése érdekében - művelt, mezőgazdasági területekre is rá kellett engedni a vizet. Az ilyen földeken esett károkat is 100 százalékban megtéríti a kormány - tette hozzá.
Az árvízzel sújtott településeken tart a takarítás, fertőtlenítés. A fertőzésveszély elkerülése érdekében védőoltást is kapnak az emberek, akik közül több százan még hosszú ideig máshol kénytelen tölteni napjaikat, mivel a házuk összedőlt.
(MTI)

Címkék: borsod anyaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr862084592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása