Sokan felhagytak a gazdálkodással Somogyban – ezt tapasztalták az Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) során. Somogyban csaknem százezer címet keresnek föl az összeírók.

A magyar agrárstatisztika történetének hetedik teljes körű összeírása zajlik ezekben a napokban. Június elejétől 21-ig keresik fel az összeírók a gazdálkodókat. A felmérésre szükség van – érvelnek a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai. A legutóbbi, 2000-es adatfelvétel óta folytatódott a magyar mezőgazdaság átalakulása. Ezen kívül új kihívás elé állította az agráriumot az is, hogy hazánk 2004-ben az Európai Unió tagja lett.

Somogyban közel 500 szakember végzi az adatrögzítést, a kaposvári gazdálkodók csaknem 70 százalékát már felkeresték. Hétvégén is bekopogtattak a termelőkhöz; közeleg a határidő, a címlistán szereplő összes személyt utol kell érni.

– Az már most látszik, hogy a környéken igen sokan felhagytak a mezőgazdasági műveléssel – jegyezte meg Adler Judit, a Központi Statisztikai Hivatal összeírója. – A fiatalok közül kevesen vállalják a mezőgazdasági munkát, az idősebbek pedig egyre kevésbé bírják a megerőltető munkát. A helyszíni tapasztalatok szerint számos helyen csökkent a konyhakert mérete, a családok legfeljebb önellátásra termelnek zöldséget-gyümölcsöt.

Munkácsy-, Vikár Béla- és Pálóczi-Horváth utcában élőket kereste fel a napokban a szakember. Néhány helyen baromfit tartanak, mások méhészkedéssel foglalkoznak.

– Szükség van az állapotfelmérésre, enélkül nem lehet előre tervezni – hangsúlyozta Varga Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója. – Úgy tudom, hogy Somogyban jól halad a munka.

Ismert: idén újdonsággal is találkoznak a termelők. A gazdaságokat nem a gazdálkodó székhelyével (lakhelyével), hanem a legfontosabbnak ítélt mezőgazdasági tevékenység – például növénytermesztési ágazat, állattartó telep – földrajzi helyével azonosítja a Központi Statisztikai Hivatal. A földrajzi hely meghatározásához a helyrajzi számot vagy a területalapú támogatások esetében meghatározott MEPAR-azonosítót használják fel.

– A növénytermesztés, az állatállomány részletes feltérképezésén kívül az agráriumban foglalkoztatottak összeírására is sor kerül – vázolta fel a célokat Forró Ilona, a Központi Statisztikai Hivatal dél-dunántúli regionális igazgatóságának osztályvezetője. Tájékoztatása szerint a felmérés kitér a mezőgazdasági termelési módszerek – egyebek mellett a talajművelési, öntözési, trágyázási eljárások – számbavételére is. Országosan közel 13 ezer összeíró és háromezer felülvizsgáló és területfelelős vesz részt a munkálatokban.

Személyre szóló igazolványt kaptak az összeírók. A dokumentum sorszáma alapján, a Központi Statisztikai Hivatal területileg illetékes szervezeti egységénél ellenőrizhetik annak jogszerű használatát. Az összeírásban résztvevőknek, amennyiben az adatszolgáltató kér, személyazonosító okmánnyal is igazolnia kell magát – derült ki a hivatal tájékoztatójából.

Az összeírás során a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai az ingyenesen hívható 06-80-200-224-es telefonszámon érhetőek el. A szakemberek készségesen válaszolnak a kérdésekre.
 

Az ÁMÖ során feltett kérdésekre kötelező a válaszadás. Ha megtagadja valaki a válaszadást, szabálysértési eljárást indítanak ellene. A hazai és uniós jogszabályok értelmében Magyarországon adatot kell szolgáltatni az olyan mezőgazdasági tevékenységet folytat háztartásoknak és társas vállalkozásoknak, akik az összeírás eszmei időpontjában mezőgazdasági hasznosítás alatt álló területet használnak vagy haszonállatot tartanak, intenzív kertészeti termelést, illetve gombatermesztést folytatnak vagy mezőgazdasági szolgáltatást végeznek.
(sonline)

Címkék: gazdaság megye somogy

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr642079887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása