Nedvesebb és labilisabb légtömegeket érkeznek a Kárpát-medence térsége fölé, ezért hétfőn már többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Kissé mérséklődik a hőség, de még így is többfelé tetőzik 30 fok fölött a csúcsérték.

Az UV sugárzás 11 és 15 óra között nagyon magas, erről itt olvashatsz bővebben. Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Szombaton délután a magyar-szerb határon fekvő Kelebián 35,8 fokot mértek, ezzel beállt - de nem dőlt meg - a korábbi, 2003-as rekord. A szombati hőmérsékletekről itt olvashatsz részletesebben.

Részletes előrejelzés 

Hétfőn gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és eleinte északon és nyugaton, majd sokfelé alakul ki az ország területén záporeső, zivatar. Helyenként szélvihar kíséretében felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Este nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet és megszűnik a csapadék. Az élénk délnyugati szél a Dunántúlon északnyugatira fordul és megerősödik.  A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27, 32 fok között alakul, de északnyugaton 25 fokot mérhetnek.

Kettős front alakítja az időjárást, a hőség azonban csak északnyugaton mérséklődik. Továbbra is fáradékonyságot, aluszékonyságot, tompultságot, fejfájást tapasztalhatsz. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A fülledt, meleg időben figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, mert fokozott víz- és ásványi anyagveszteséggel kell számolni. Az UV-sugárzás extrém magas lesz, ezért a déli órákban lehetőleg kerüld a napot, de mindenképpen használj fényvédő krémeket, napszemüveget, kalapot. Hosszas napon tartózkodás akár napszúrással is járhat. A közlekedési feltételek alapvetően kedvezőek lesznek, de a nap  zavaróan erős lesz, illetve a megnövekedett reakcióidő miatt ajánlott nagyobb követési távolságot tartani. Hosszabb autóút esetén tarts 5-10 perces szüneteket, mozgasd meg izmaid, hogy felélénkülj. Zivatarok környezetében hirtelen lecsökken a látás távolság, a nedve sutakon a féktávolság is nagyobb.

Kedden jobbára napos időjárás várható, déltán több gomolyfelhő lesz az égen. Eleinte északkeleten fordul elő záporeső, majd csapadékra inkább csak az esti órákban van kilátás, akkor délnyugaton, délen erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és kialakulhat záporeső, heves zivatar. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. Kora délután 25, 31 fok várható.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.

Európai helyzetkép

Ciklonális hatások alakítják az időjárást a Brit-szigetek és Nyugat-Európa, valamint az Ibériai-félsziget északi vidékei térségében. Az említett tájakon jobbára erősen erősen felhős égre van kilátás, időnként teljes borultságig növekszik majd a felhőzet mennyisége, és szórványosan fordul elő eső, záporeső, elvétve egy-egy zivatar is kialakul. Erős északi, északkeleti áramlással hűvös légtömegek jutnak el a kontinens ezen területeire, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 15 és 20 fok között alakul, de Skóciában alig haladja meg a 10 fokot. Hideg, gyakran felhős, időnként csapadékos, szeles idő várható a Skandináv-félszigeten. Sekély ciklon alakul ki Közép-Európában és vonul a Kelet-európai-síkság nyugati része felé. A ciklon gyenge frontjai mentén a jobbára napos délelőttöt követően délután erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Helyenként egy-egy heves zivatargócra is számítani kell, amelyeket felhőszakadás és jégeső kísér. A többfelé élénk délies szél a hidegfront átvonulása után a térségben egyre nagyobb területen fordul át északnyugatira, és megerősödik. A hőmérséklet magasra emelkedik, általában 27 és 32 fok között várható a maximum. Gyenge anticiklon okoz napos, igen meleg, mérsékelten szeles, csapadékmentes időt a Földközi-tenger medencéjének középső és keleti vidékén, és a Balkán-félszigeten. A hőmérséklet ott délutánra sokfelé megközelíti, helyenként kissé meg is haladja a 35 fokot.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr52079860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása