A kisebb pártoknak kedvezett a szlovákiai választások eredménye. A jelenlegi legnagyobb kormánypárt, a Smer-SD kapta messze a legtöbb szavazatot, partnereinek, az SNS-nek és a HZDS-nek a gyengülése - utóbbi be sem jutott a parlamentbe - miatt minden valószínűség szerint Fico képtelen lesz ismét kormányt alakítani.

A választások napján készített kövélemány kutatás szerint a 150 fős törvényhozásból kiesett Vladimir Meciar pártja, a Demokratikus Szlovákiért Mozgalom (HZDS), így a Smernek és az SNS-nek összesen 61 képviselője van, amely nem elégséges a kormányalakításhoz.

A vártnál lényegesen jobban szerepeltek a magyar pártok, mindketten 11-11 mandátumot szerezhetnek a pozsonyi parlamentben. A választás legnagyobb nyertese a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amely 11,6%-kal jutott be a törvényhozásba.

A TA3 és a Focus közös felmérése (véletlenszerű minta, telefonos lekérdezés) szerint a választási eredmények a következő képpen alakultak:
Smer-SD 29,7 %- 51 mandátum
SDKÚ-SD 18,1 %- 31 mandátum
SaS 11,6 %- 20 mandátum
KDH 9,1% 16 mandátum
Híd 6,7% -11 mandátum
MKP 6,3% - 11 mandátum
SNS 6,1% -10 mandátum

Némileg ettől eltér a Markiza kereskedelmi televízió saját kutatásának eredménye:

Smer-SD 28%
SDKÚ-SD 16%
SaS 12,4%
KDH 9,9%
Híd 8,2%
MKP 5,8%
SNS 5,7%

ujszo.sk - nol.hu - barikad.hu

Címkék: magyar választás szlovák párt fico robert 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr942077497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása