Az előzetes felméréseknél ugyan jobban szerepelt Robert Fico pártja a szlovákiai választáson, de valószínűleg még így sem tud kormányt alakítani. Slotáék épp a bejutás határán, a két magyar párt közül pedig a jelenlegi helyzet szerint csak az egyik érte el a bejutási küszöböt.
Az adatok majd száz százalékos feldolgozottsága mellett Fico pártja, a Smer 35,1 százalékot szerzett a szlovákiai választásokon. Jelenlegi koalíciós társai közül a Slota-féle SNS éppen hogy túllépi az 5 százalékos küszöböt, viszont Meciar HZDS-e úgy tűnik, nem lesz parlamenti párt. Fíco így valószínűleg nem tud kormányt alakítani, annál inkább az ellenzéki pártok, akiknek viszonylag kényelmes többsége lehet a törvényhozásban, amennyiben hajlandóak együttműködni.
A magyar pártok közül a Híd-Most szerepelt jobban, nyolc százalék körüli eredményt ért el, s biztos befutó. Az MKP a mostani állapot – 4,3 százalék – szerint nem jut be a parlamentbe.
„Ebben az országban a homoszexuálisok és a magyarok kezdenek uralkodni, hát, köszönöm szépen!” – így reagált az első exit pollok eredményére Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. „Ha valamelyik magyar párt részvételével alakul kormány, higgyék el, még ebben a megbízatási időszakban lesz politikai autonómia Dél-Szlovákiában. Ha a szlovákok ezt győzelemnek tartják, akkor az nagyon rossz” – jelentette ki Slota.
(MNO)

Címkék: választás szlovákia mkp sns 2010 híd most

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr742077861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása