A bruttó nemzeti össztermék (GDP) tekintetében az ország hét régiója közül a Dél-Dunántúli 1995 és 2008 között az 4-5. helyen áll a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint. Nálunk gyengébben csak a Dél-Alföldi és az Észak-Magyarországi régió szerepel.
A régión belül a megyék helyzete eltérően alakul. A GDP egy lakosra jutó összege 2008-ban Baranya megyében 1.900.000, Tolnában 1.800.000. Somogyban 1.700.000 forint körül alakult. Az ország többi megyéjével összehasonlítva Baranya a 10-11. helyen, Somogy a 14-17. helyen áll, Tolna megye pedig az 1995-től számított időszakban folyamatosan lefelé halad a 6. helyről, jelenleg a 13-on áll.
A régió gazdasági szerkezetében a termelő ágak részesedése mindössze 36 százalék, ezzel az utolsó előtti helyen állunk. Ezt az eredményt a viszonylag szerény ipar, ezen belül is az összes régió közül a legcsekélyebb feldolgozóipar idézi elő. A termelő ágak szerepe a vizsgált időszakban 42 százalékról csökkent a jelenlegi helyzetére. Nagy a súlya viszont a régiónak az energiatermelésben – a paksi atomerőmű miatt –, és a mezőgazdaság is a magasabb részesedésű ágazatok közé tartozik, bár folyamatos a térvesztése.
Emelkedett viszont a szolgáltató ágak szerepe. Ebben a szférában erős az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások, valamint a kereskedelem részaránya. Az oktatás, az egészségügyi, szociális ellátás, valamint a szerény részesedésű szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása viszont nagyobb arányú a régió teljesítményéhez, mint az országos átlag.
(Teol)

Címkék: gazdaság gdp nemzeti bruttó össztermék

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002076802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása