A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy a Svájci Néppárt parlamenti javaslatával kívánja lehetővé tenni a szomszédos területek csatlakozását az alpesi köztársasághoz. A Die Presse arról tudósít, hogy Thilo Sarrazin (SPD) szerint Németország szellemi leépüléséért a képzetlen bevándorlók a felelősek.
Die Presse (Diepresse.de)
A konzervatív osztrák napilap Németország: Sarrazin szerint a bevándorlók elbutítanak című cikkében ismerteti a szövetségi bank elnökségi tagjának legújabb nyilatkozatát. A korábbi berlini pénzügyi szenátor, szociáldemokrata politikus provokatív szavai szokás szerint felháborodást váltottak ki.
Thilo Sarrazin veszélyben látja Németországot a bevándorlók alacsony műveltsége miatt. Mint a darmstadti, „Képzés, demográfia, társadalmi trendek” című, csütörtök esti vitában kifejtette, „ezek a törökországi, közel- és közép-keleti és afrikai bevándorlók” alacsonyabb műveltségűek, mint a többi országból érkezettek. Ráadásul a bevándorlóknak több a gyermeke, mint a németeknek. „Természetes úton egyre hülyébbek leszünk” – fogalmazott a politikus.
Gyakori, bevándorlókat és munkanélkülieket lenéző nyilatkozatai ellenére Sarrazin továbbra is tagja a szociáldemokrata pártnak. Két berlini kerületi szervezet a kizárását követelte, de márciusban kezdeményezésük zátonyra futott a tartományi döntőbíróság előtt. A szövetségi bank megvonta Sarrazin feladatköreit múlt ősszel, mert interjút adott a Lettre Internationalnak.
A 65 esztendős politikus megkérdőjelezte az arab és a török bevándorlók integrációs képességét. „Nekem senkit sem kell elismernem, aki ebből az államból él, ezt az államot elutasítja, nem gondoskodik gyermekei rendes képzéséről, és állandóan új fejkendős kislányokat gyárt” – fogalmazott. Szerinte a törökök ugyanúgy foglalják el Németországot, mint ahogyan az albánok Koszovót, a magasabb termékenységgel.
A segélyezetteknek Sarrazin azt tanácsolta, ha nincs elég pénzük a fűtésre, akkor vegyenek fel meleg pulóvert, és zuhanyozzanak hideg vízben. De készített már étrendet a tartósan munkanélkülieknek annak bizonyítására, miként lehetséges a segélyezetteknek szánt napi 4,25 eurónyi élelmiszerből megélni zsömlén, virslin és krumplisalátán.
Tages-Anzeiger (Tagesanzeiger.ch)
A baloldali-liberális Fabian Renz Az SVP Svájc szomszédos területeit kívánja bekebelezni című cikkében foglalkozik a legnagyobb berni párt területgyarapítási terveivel.
Amennyiben Toni Brunneren, a Svájci Néppárt (SVP) elnökén és Caspar Baader frakcióvezetőn múlna, akkor a sváb lenne nemsokára a legelterjedtebb svájci nyelvjárás, s a legnagyobb svájci város Stuttgart – írja a lap. Brunner, Baader és 26 frakciókollégája aláírta Dominique Baettig (SVP) nemzetgyűlési képviselő kezdeményezését, melyben a határ menti régiók svájci kantonokként történő egyszerűsített integrációját javasolja. A javasolt alkotmánymódosítás szerint az alábbi régiók kérhetik felvételüket az alpesi köztársaságba: Elzász (F), Aosta-völgy (I), Bozen (I), Jura (F), Vorarlberg (A), Ain (F), Savoya (F), Baden-Württemberg (D), Varese (I) és Como (I). A kezdeményező szerint a fenti régiók jelenleg saját nemzeti és európai politikusaiktól szenvednek és vágyakozva tekintenek a közvetlen és emberarcú demokráciára. Karitatív csatlakozási ajánlatával Baettig megosztotta a politikustársakat. Caspar Baader frakcióvezető dicsérte az eredeti ötletet. Mint fogalmazott, állandóan Svájc uniós csatlakozásáról beszélnek, Baettig ezzel szemben a népek önrendelkezési jogát hangsúlyozza. „Én a javaslatot spontán aláírtam, és a nemzetgyűlésben természetesen szintén támogatni fogom” – fogalmazott Toni Brunner is.
Más pártoknál a támogatottság szerény keretek között maradhat, legalábbis erre lehet következtetni a válaszaikból. „Az SVP-nek egyszer utána kellene számolnia, mennyibe kerülnek az ilyen ütődött javaslataik az adófizetőknek” – nyilatkozta Ursula Wyssa, a szocialisták frakcióvezetője. A kantonok kamarája sem tartja sokra a „provokációt”, miként az a kezdeményezéssel kapcsolatos állásfoglalásából kiderül. Meglátásuk szerint az állásfoglalásban követelt „barátságtalan politikai lépés” igen súlyosan befolyásolna a szomszéd államokkal fenntartott kapcsolatokat. A lap megkereste a berni német követséget, és megkérdezte, miként reagálnak a Baden-Württemberg megkaparintására szőtt helvét tervekre. A felvetésre egyetlen válasz született: hangos nevetés.
(MNO)

Címkék: lapszemle németország thilo tages anzeiger sarrazin

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr792076883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása