Az új délvidéki Magyar Nemzeti Tanács megválasztásának hivatalos eredményeinek ismeretében a Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnöksége értékelte az eseményeket:
1. Az MRM megalakulása óta ez volt az első választás Szerbiában. A párt vállalta a megmérettetést és indulásával jelezte, hogy nem politikai háttérjátszmákkal és sűrű ködfátyol mögött akar politizálni, hanem minden nehezítő körülmény mellett is vállalja a versenyt, kiáll elvei mellett.
2. Az MRM minimális célkitűzése volt, hogy bejusson az új Magyar Nemzeti Tanácsba, és ott képviselje a párt választási programját, és ezáltal is megtegye az első lépést a teljes politikai nemzedékváltáshoz vezető úton.
3. Az első szavazóinknak köszönhetően egy képviselőnk lesz jelen az MNT-ben, s ez pedig a listavezető, a szabadkai László Bálint, az MRM elnöke, aki következetesen és erélyesen fogja képviselni a választási programot, ellenőrizni fogja a testület gazdasági tevékenységét, valamint felszólal minden, a délvidéki magyarság kárára esetlegesen történő mulasztás vagy ballépés ellen.
4. A Központi Választási Bizottság adatai szerint az MRM első választásán a délvidéki magyarok kisebbségi választójogukkal élt polgárai 2,77 százalékának támogatását nyerte el. Ez a szám kevesebb, mint amennyit az MRM vezetősége a választásokat megelőzően célul tűzött ki.
5. Negatívumként értékelhető, hogy nem sikerült tartós, hosszabb lefolyású kampányt folytatnia a pártnak, és nem voltak választási megfigyelői a szavazóhelyeken, illetve a választási bizottságok felügyelő testületeiben, amelyek visszaélésekre adtak teret, s csorbíthatták az MRM valós eredményeit is. A rövid, kéthetes kampány, amelyre az MRM kényszerült, nem volt elegendő aktivistáink és jelöltjeink számára, hogy Délvidék minden területére kellő mértékben eljussanak.
6. Pozitívumként értékelhető, hogy az MRM 2010. január elejei újrajegyzése (bejegyzése) óta eltelt idő alatt elérte azt, hogy több ezer tudatos szavazót szerzett magának, olyan körülmények között is, hogy semmiféle választói adatbázissal, pénzügyi támogatással, politikai hátszéllel nem rendelkezett, s a választás napján sem gerjesztett láncszavazást körtelefonok, körüzenetek és személyes felkeresések által. (A gazdasági erőviszonyok érzékeltetése végett tudni kell, hogy az MRM teljes kampányköltségvetése egy kétoldalas óriáshirdetés (,,billboard”) árával vetekedett, amelyekből például, csak Szabadkán 4-5 volt minden egyéb listaállítónak. És akkor még nem is említettük a számos egyéb kampányanyagokat és járulékos költségeket.)
7. Ezeknek az objektív tényeknek figyelembe vételével, a negatív tapasztalatok értékelésével fog bele a párt a jövőkép felvázolásához, s az elkövetkező 2, 4 és 10 éves stratégiai célok megfogalmazásához. Jelenleg a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Remény Mozgalom az egyetlen délvidéki magyar pártok, melyeknek képviselői jelen vannak a tartományi képviselőházban és az új Magyar Nemzeti Tanácsban. Ennek tükrében az MRM pozitív mérleggel zárta a választásokat és építkezik tovább a délvidéki magyarság érdekképviseletének erősítése érdekében.
A Magyar Remény Mozgalom elnöksége

Címkék: magyar választás remény nemzeti tanács mozgalom 2010 délvidék mrm

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr102076689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása