Döbbenetes, de a török segélyhajók elleni izraeli támadás kellett ahhoz, hogy végre Egyiptom megnyissa a rafahi határátkelőt, és a Gázai övezet elleni blokád megszüntetése végre a világ figyelmének fókuszába kerüljön.

Miközben zajlik a világpolitikai játszma, több százezer gázai gyermek továbbra is borzasztó körülmények között él.
A Mentsd meg a gyermekeket! elnevezésű mozgalom adatai, valamint hivatalos palesztin statisztikák szerint 800 ezer a 18 év alatti gyermekek száma a másfél millió lakosú Gázai övezetben. Szinte hihetetlen, de az átlagéletkor mindössze 17,5 év. A lakosság 44%-a pedig még a 14. életévét sem töltötte be.
Az övezetben több nemzetközi segélyszervezet is jelen van azóta, hogy Izrael 2007 júniusában lényegében teljes blokád alá helyezte Gázát. Nem árt újra és újra leszögezni, mivel a hivatalos nyugati „tájékoztatás” elhallgatja: a zsidó állam azért fojtogatja és bünteti a gázaiakat, mert szabad és demokratikus választásokon a Hamasznak szavaztak bizalmat. Így képzelik az izraeliek és amerikai szövetségeseik (vagy csatlósaik?) a demokráciát. Csakis olyan pártokra szavazhat egy-egy ország népe, amely elnyeri a világ urainak a tetszését. A gázai gettó lakóinak élete azonban a 2008. végén megkezdett izraeli agresszió következtében már szinte elviselhetetlenné vált. Az UNICEF adatai szerint a három hetes vérengzés során a zsidók 1400 palesztint mészároltak le, akik közül 350 gyermek volt. Gondolom, mind terroristák lehettek. Izraeli oldalon a halálos áldozatok száma 13, akik közül három volt polgári személy.
Családok ezrei élnek még mindig a romok között, ugyanis az izraeli blokád következtében alig-alig lehet építőanyagot behozni az övezetbe, és csak nagyon kevés humanitárius segélyszállítmány érkezik. Az UNICEF adatai szerint a háború befejeződése óta, vagyis közel másfél év alatt csupán 41 teherautónyi építőanyag érkezett Gázába, ami a korábbi, és szükséges mennyiségnek csupán 0,05%-a!
"A megszállt palesztin területeken (ide értve tehát a Gázai övezet mellett, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is) 12 000, még 5. életévét be nem töltött gyermek hal meg évente olyan betegségek következtében, amelyek megfelelő orvosi ellátás esetén gyógyíthatók lennének” - olvasható az UNICEF egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentésében. "A családok kétharmada olyan házakban, illetve lakásokban él, melyekben nincs megoldva a szennyvíz elvezetése. Az oktatási rendszer is súlyos gondokkal küszködik” - szögezi le a dokumentum.
Az ENSZ Közgyűlése többször is elítélte az izraeli blokádot, amely megsérti a Genfi Konvenció 33. valamint 55. paragrafusait. (Az előbbi tiltja a kollektív büntetést, az utóbbi pedig a megszálló hatalom kötelességévé teszi, hogy gondoskodjon az uralma alatt álló nép megfelelő élelmezéséről és orvosi ellátásának biztosításáról.) Richard Falk, az ENSZ palesztin ügyekben illetékes különmegbízottja többször hangoztatta: a Gázai övezetben az életkörülmények elviselhetetlenek!
De a „humanista”, „demokrata”, és az „emberi jogok védelmére” állítólag oly érzékeny nyugati világ a füle botját sem mozdította! A gázai oktatási rendszer a háromhetes izraeli öldöklés nyomán súlyos károkat szenvedett. Az UNICEF úgy tudja, legalább 280 iskola vagy teljesen összedőlt, vagy pedig megrongálódott. Az újjáépítésükre pedig az építőanyagok hiánya miatt semmi esély sincs. A legtöbb tanintézményben nincs megoldva a szennyvíz elvezetése sem, hiszen az övezet egész területén súlyos gondok vannak a csatornázással és az ivóvízellátással, mivel az izraeliek – egyes feltételezések szerint tudatosan – szétrombolták a parányi terület infrastruktúráját.
Az ENSZ Fejlesztési Programja a múlt hónapban közzétett egy dokumentumot, melyből kiderül, hogy az összedőlt, vagy súlyos károkat szenvedett épületek háromnegyedét a mai napig nem sikerült még részlegesen sem helyreállítani. Az oktatási intézmények esetében azonban 82.50% ugyanez az arány.
Egyiptom a segélyeket szállító török hajók elleni izraeli támadás okozta felháborodás nyomán ugyan most megnyitotta a rafahi határátkelőt, amit azonban megtehetett volna sokkal korábban is. A Human Rights Watch elnevezésű emberjogi szervezet ugyancsak a múlt hónapban tett közzé egy jelentést, amelyben szóvá teszik a kairói rezsim álságos magatartását is: "Bizonyos nagyon rövid időszakok kivételével Egyiptom nem volt hajlandó a rafahi határállomáson árucikkeket és embereket átengedni” - mutat rá a dokumentum.
Perge Ottó - Kuruc.info

Címkék: unicef világpolitika övezet gáza

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr172068029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása