Még a héten – lényegében azonnali hatállyal – ki kell költöznie korábbi székhelyéről a Köztársasági Őrezrednek, amelyet az új kormány szét is darabol – értesült a Népszava.

A lap szerdai számában megjelentek szerint a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmére külön „királyi” testőrséget hoznak létre, a többi hasonló feladatot meghagyják a „maradék” kormányőrségnek. A speciális védelmi egység parancsnoka Orbán Viktor korábbi civil testőrfőnöke lesz, és az új rendőri kommandó tagjainak nagy része is a Fidesz alkalmazásában állt eddig.

Ezzel kapcsolatban a lapnak illetékesek megerősítették, hogy Orbán Viktor nem költözik a miniszterelnöknek járó rezidenciára Cinege utcai villájából. A lakása védelmére a Fidesz által már kialakított biztonsági rendszert is „bérbe veszi”, illetve a szükséges mértékben továbbfejleszti a rendőrség elnöki testőrsége (EBI).

Az Elnöki Biztonsági Igazgatóság (EBI) csakis a köztársasági elnök és a kormányfő személyes védelmét látja majd el Hajdú János, Orbán korábbi főtestőre irányításával. Állítólag a Fidesz jelenleg használt biztonsági – részben páncélozott – gépkocsiparkjának jelentős részét is rendőrségi „állományba” veszik, a többit pedig megbízási szerződés alapján kezelné a kormányőrség.

Az „eredeti” őrezred az egyéb személy- és objektumvédelmi feladatok mellett a 2011-es EU-elnökség biztonsági munkájáért felel majd. A lap felidézi: a Köztársasági Őrezred az elmúlt 50 évben a Honvéd utca fokozottan védett épülettömbjében – a védelmi „célpontok”, a Parlament és a Fehér Ház közelében – működött. Hétfőtől azonban már a város három pontján szétszórva kap helyet.

A lap szerint a terjeszkedni kívánó Honvédelmi Minisztérium (HM) kapja meg a Köztársasági Őrezred (KŐE) központi székházát. A kijelölt vezetők, illetve létesítmények védelmére rendelt őrezred néhány napot kapott a költözésre.

MTI, DunaTV-Monostori Károly

barikad.hu

Címkék: orbán viktor elnöki biztonsági köztársasági őrezred igazgatóság ebi

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr372068453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása