Ma már foglalkoztunk a jászberényi gyilkossággal. Cikkünk megjelenése óta egyéb információk is napvilágra kerültek; többek között az, hogy egy 12 éves cigánynak is köze lehet a brutális tetthez.

Ahogy látható, a közkeletű „a cigányok sokkal korábban érnek” mondás nem csupán arra vonatkozik, hogy sokszor már 11-12 évesen elkezdik potyogtatni a purgyékat (azaz: 99%-ban segílyes és/vagy bűnözőpalántákat), hanem arra is, hogy jóval a jelenlegi büntethetőségi korhatár alatt is kőkeményen bűnöznek. Kíváncsiak vagyunk, a Fidesz átveszi-e például a svájci, angol vagy amerikai példát, és drasztikusan (nem csupán a tervezett 12 évre, ha egyáltalán...) leszállítja-e a  büntethetőségi korhatárt. Ha nem, miért nem? Svájcban miért lehet magánzárkába vágni még a 7 éves cigányokat is, a szabadság, a demokrácia zászlóshajójában, az Egyesült Államokban, miért lehet még öt éveseket is bebörtönözni, ha súlyos bűncselekményeket követnek el? (Konkrét példák a külföldi, normális(abb) gyakorlatra, ITT). Mi miért nem vehetjük át ezeknek az államoknak a gyakorlatát?

Az eredeti cikk:
Egy 12 éves fiúnak is köze lehetett a brutális gyilkossághoz?
NYOMOZÁS | Két és fél nap alatt rendőrkézre került az a két férfi, akiket a szombati jászberényi brutális gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. A rendőrség egyelőre szűkszavúan nyilatkozott, mivel az egyik gyanúsított kihallgatása az ügyben tartott sajtótájékoztató időpontjában még folyamatban volt.

Fellélegezhetnek a jászberényiek, ugyanis a rendőrök elfogtak két helybéli férfit, akik brutálisan megöltek egy 89 éves bácsit. Kedden délután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon sajtótájékoztatón számoltak be az ügy eddigi részleteiről.

— A mai tájékoztató csupán állapot -és tényközlés, az ügy pontosabb részleteivel kapcsolatban a nyomozás érdekei miatt pillanatnyilag nem kívánunk nyilatkozni — bocsátotta előre Fekete Miklós alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. — A tény az, hogy június 5-én, szombaton kora délután jászberényi lakásában egy 89 éves férfi holttestére bukkantak a kollégák. A körülmények arra utaltak, hogy halálában külső személy közrehatása is történt. Forró nyomos üldözés indult, melybe a helyi kapitányság mellett a megyei bűnügyi szolgálat is beszállt. Vizsgáltuk, hogy ki az, aki a környéken élet elleni bűncselekmények miatt a látókörünkbe kerülhet. Ekkor figyeltünk fel egy helybéli társaság két tagjára, akik a gyilkosságot megelőző estén együtt tartózkodtak egy szórakozóhelyen, s ahol egyikük garázdaságot követett el. Ebből már látszott, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetése nem áll távol tőle.

Fekete Miklós hozzátette, hogy az egyik férfit a lakásáról állították elő, ahol olyan bizonyítékokat találtak, amik alapján megalapozottan gyanúsítható a gyilkosság elkövetésével. A másikuk eközben elszökött az intézkedés elől. A két férfi helyi lakos, egyikük 22-23 év körüli, a másikuk 27 éves.

— Egy 12 éves fiú részvétele is felmerült az ügyben, az ő szerepét még egyelőre vizsgáljuk — jegyezte meg a bűnügyi igazgató. — A gyors és összehangolt rendőri munka révén a gyanúsítottak elfogása megnyugtató lehet a lakókörnyezet számára.

Vasas Károly alezredes, bűnügyi osztályvezető elmondta, a két férfit nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Az először elfogott férfi már vallomást tett, társát a sajtótájékoztató időpontjában még éppen kihallgatták. Mindkét férfi előzetes letartóztatásba vételére javaslatot tettek. A bűnügyi osztályvezető megjegyezte, hogy a két és fél nap alatt több, mint száz embert hallgattak meg, s tizennyolc tanút kérdeztek ki.

— A nyomozásnak olyan korai szakaszában vagyunk, amikor még nem szeretnénk a részleteket felfedni, nehogy ez befolyásolja a frissen elfogott férfit a vallomástételben — folytatta az alezredes. — Egy biztos, tettükért húsz évtől életfogytiglan tartó börtönbüntetésre számíthatnak.

Az idős férfira támadók indokolatlanul nagy brutalitással csaptak le, amit jelez a rendőrök által a helyszínen készített fotókón látható vér a falon, az ajtón és a villanykapcsolón.

Keretes anyag:
Tavaly Mezőtúron öltek meg egy idős házaspárt

Egy évvel ezelőtt Mezőtúron történt kettős gyilkosság, ahol egy 35 éves helyi férfi ölt meg brutálisan egy idős házaspárt otthonukban. A gyilkossággal gyanúsított, büntetett előéletű férfi semmit sem bízott a véletlenre, nem kímélte áldozatait. Az idős házaspár testén ugyanis éles és tompa tárgytól egyaránt származó sérülések is voltak.

2. keretes anyag:
Idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények alakulása
                                                   2007     2008
Személy elleni bűncselekmények     42         38
Közrend elleni bűncselekmények      40         33
Vagyon elleni bűncselekmények    1335     1495
Forrás: MRFK
(SZOLJON)

Címkék: gyilkosság cigánybűnözés jászberény

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr352068017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása