Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette hétfőn, hogy küldöttséget meneszt Gázába megbékélési tárgyalások folytatására a Hamásszal.

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára a jövő héten szintén a Gázai övezetbe utazik, hogy szolidaritását fejezze ki a palesztinokkal az izraeli blokád miatt - közölte hétfőn kabinetfőnöke, Hisám Juszef.
Mahmúd Abbász vezető Isztambulban - ahol egy ázsiai együttműködési fórumon vesz részt - az NTV török hírtelevíziónak kijelentette: az izraeli blokádot megtörni szándékozó önkéntes segélyflottilla elleni izraeli támadásra a legjobb válasz az, ha "a palesztin szervezetek megbékélnek egymással, és kéz a kézben állnak ellen Izraelnek".
"Megalakítottunk egy küldöttséget palesztin vezetőkből, amely Gázába utazik, hogy meggyőzze a Hamászt a megbékélés szükségességéről" - mondta a Palesztin Hatóság vezetője.
A megbékélés egyetlen feltétele, hogy a Hamász fogadja el az Egyiptom által javasolt tervet, amely felszólítja a Hamászt és az Abbász vezette Fatahot a megbékélésre és választások megtartására - mondta a palesztin vezető, aki reményét fejezte ki, hogy ezúttal sikerülni fog a megbékélés.
Abbász tömeggyilkosságnak nevezte a május 31-én a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni izraeli kommandós támadást, amely során kilenc török meghalt. A palesztin vezető további segélykonvojok szervezést szorgalmazta, hogy rábírják Izraelt a Gázai övezet ellen hirdetett blokád beszüntetésére.
"Ha ezekkel a konvojokkal nem sikerül elérni a blokád feloldását, kétségkívül fokozni kell az erőfeszítéseket. (...) Valamennyi módszert alkalmazni kell" - mondta Abbász.
A Hamász vasárnap jelentette be, hogy Gázába várják Amr Muszát "a közeli napokban". Amr Musza a jövő héten - az Arab Liga főtitkárának minőségében első ízben - a Gázai övezetbe utazik, hogy szolidaritását fejezze ki a blokáddal sújtott palesztin néppel és hangsúlyozza a palesztin szervezetek közötti megbékélés szükségességét - mondta Hisám Juszef.
A megbékélés kérdése elsődleges lesz az Arab Liga vezetője és a Hamász-vezetők közötti tárgyalásokon - tette hozzá a kabinetfőnök. A látogatás pontos időpontját nem közölte. Az Arab Liga illetékesei szerint az utazásra várhatóan június 14-én vagy 15-én kerül sor.
(MTI)

Címkék: arab izrael fatah hamász liga gáza küldöttség terrorakció abbász amr músza

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr172066261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása