Egyiptom határozatlan ideig nyitva tartja gázai határát, hogy enyhítsen a palesztin terület elleni blokád hatásán és hogy biztosítsa számára az összeköttetést a külvilággal - jelentette ki hétfőn az AP hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó egyiptomi biztonsági illetékes.
Egyiptom és Izrael három éve vette blokád alá a Gázai-övezetet.
A határnyitás fenntartásáról nyilatkozó egyiptomi illetékes szerint olyan új politikára van szükség, amely véget vet a palesztinok szenvedésének, de ugyanakkor sakkban tartja a Hamászt. A tisztségviselő, aki a kérdés érzékeny mivolta miatt kért névtelenséget, úgy vélekedett, hogy Izraelre jelenleg nyomás nehezedik az összes szárazföldi gázai átkelő megnyitása érdekében.
Egyiptom a rafahi határátkelőhelyet fogja üzemeltetni, de nagyobb szállítmányokat és építőanyagot nem fog átengedni Gázába, mert a poszt alapvetően személyközlekedést szolgálja. Rafahnál csak akkor áll helyre teljes egészében a határforgalom, ha "a Hamász megbékél a Nyugat által támogatott Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah mozgalommal és Gáza nemzetközileg elismert kormányzás alá kerül".
Kairó azután nyitotta meg ismét a gázai határt, hogy Izrael a múlt héten halálos áldozatokat követelő katonai akciót hajtott végre egy nemzetközi segélyflottilla ellen.
A Gázai övezet körüli feszültség növekedését jelzi, hogy az izraeli haditengerészet hétfőn a part közelében agyonlőtt négy, búvárruhát viselő férfit.
(cionista MTI korrigálva)

Címkék: egyiptom izrael határ gáza abbász mahmúd

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr752066654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása