Készen áll az Irán elleni újabb ENSZ-határozat tervezete

Megegyezésre jutottak az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kulcsfontosságú államainak képviselői kedden arról a listáról, amely az Irán elleni szankciók keretében személyeket és vállalatokat sorol fel - tájékoztatott egy diplomata.
Az Irán elleni szankciók újabb, negyedik köréről már szerdán szavazhatnak - tette hozzá a nyugati országok egyikének képviselője. A Londonban tárgyalásokat folytató Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint az új határozat egyik előnye, hogy további jogi lehetőségeket biztosít az egyes országok számára. Gates szerint az Egyesült Államok szövetségesei felkészültek arra, hogy az ENSZ-határozaton "jóval túlmutató" szankciókat foganatosítsanak Iránnal szemben.
(MTI)
Korábban írtuk:
Öthavi tárgyalás után készen áll a szavazásra az Iránt büntető újabb ENSZ-határozat tervezete. Még nem jelölték ki a szavazás napját, de a nyugati nagyhatalmak remélik, hogy ez szerdán megtörténik - közölték hétfőn diplomaták a világszervezet New York-i székhelyén azt követően, hogy a 15 tagú Biztonsági Tanács zárt ajtók mögötti rögtönzött tárgyalást tartott a tervezet eljárási kérdéseiről.
A szakértői szintű hétfői tanácskozást két nem állandó BT-tag, Törökország és Brazília kérte, amelyek nemrég megállapodást kötöttek Iránnal dúsított urán cseréjéről. Állításuk szerint ez a teheráni megállapodás fölöslegessé teszi az Irán elleni szankciókat. A nyugati hatalmaknak azonban az a véleménye, hogy Iránnak pusztán a szankciók elkerülése a célja ezzel a megállapodással.
Ankara és Brazíliaváros azt szerette volna, ha a BT tartana egy nyílt tanácskozást is az ügyben a szavazás előtt, de ebben nem volt közmegegyezés a tagok között hétfőn, így abban állapodtak meg, hogy közép-európai idő szerint kedden 16 órakor is tartanak egy zárt ajtók mögötti ülést, akkor már nagyköveti szinten.
A tervezetet Törökország, Brazília és Libanon valószínűleg nem fogja megszavazni, de nem állandó tagokként egyiküknek sincs vétójoga. Nyugati diplomaták szerint a többi 12 tagország viszont mind megszavazza azt.
A határozattervezet végső verziója, amelynek másolatát megszerezte az amerikai AP hírügynökség, megtilt Iránnak "minden olyan tevékenységet, amely atomfegyvert célba juttatni képes ballisztikus rakétával kapcsolatos", bizonyos kényes tevékenységekbe - például az uránbányászatba - történő mindenféle külföldi befektetést, és minden olyan fegyver vásárlását, amely a súlyosabb kategóriákba tartozik, például harci helikopterekét, harckocsikét vagy rakétákét.
A határozattervezet lehetővé teszi, hogy nemzetközi vizeken ellenőrizzék az iráni hadihajókat. A tervezetben újabb iráni személyiségeket és intézményeket szankcionálnának, mint például a Forradalmi Gárda elitalakulat tagjait, intézményeit, befagyasztanának további, külföldön lévő iráni javakat, de ezek köréről még vita folyik, és ha kedden nem lesz róla megállapodás, akkor az késleltetheti a szavazást.
(MTI)

Címkék: ensz gates biztonsági robert tanácsa ensz határozat

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr472067377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása