Tokajnál várhatóan szerdán tetőzik a Tisza. Reggel 818 centiméteres vízállást mértek a folyón - mondta Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.
Közlése szerint a folyó Tokaj és Tiszafüred közötti szakaszán az eddigi legmagasabb vízszinthez közelítenek a vízállások. A védekezők homokzsákokat töltenek. Egyre több a fakadó víz, megjelentek az első buzgárok, de a gátak állékonyságát veszélyeztető jelenségek nem alakultak ki.
A Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, illetve Tiszatarján és Rakamaz, a Hortobágy-Berettyón pedig Bucsa és Nádudvar között harmadfokú, a Berettyó folyón Szeghalom és Darvas között elsőfokú az árvízvédelmi készültség - mondta Bara Sándor.
Apadnak a Körösök
Az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék a Körösök vízgyűjtő területein, így folytatódott az apadás; a Hármas-Körös tiszai torkolatának közelében még mindig másodfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán.
A Hármas-Körös mellékfolyóin, például a Sebes-Körösön Körösladánynál egy nap alatt 18, a Berettyón Szeghalomnál 15 centimétert csökkent a vízoszlop magassága. A két folyón, valamint a Hortobágy-Berettyón továbbra is elsőfokú a riasztás.
Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszán egy nap alatt nem történt változás, egy területen a legmagasabb szinten, nyolc szakaszon másodfok, egyben pedig elsőfok mellett védekeznek.
A tizenkilenc szivattyútelep négymillió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba. A május 7-én kezdődött védekezési periódus óta már 58 millió köbméter vizet szivattyúztak el e földekről.
Az önkormányzatok közül Sarkad megszüntette a belvízi védekezést, ám Kétsoprony továbbra is a legmagasabb szinten, míg Szarvas másod-, további öt település a legalacsonyabb szinten küzd az elöntések ellen.
(MTI)

Címkék: tokaj tisza árvíz 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr922069139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása