Megszavazta csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament (EP) azt a megállapodást, amely a "terrorizmus elleni harc" jegyében európai uniós banki adatok átadásáról rendelkezik az Egyesült Államok számára. A képviselők négy hónappal ezelőtt elutasították az úgynevezett SWIFT-megállapodás korábbi szövegét, mivel úgy vélték, az nem garantálja megfelelően az európai polgárok adatainak védelmét, mostanra már megpuhították őket.
Az időközben a szövegbe került biztosítékok mellett a képviselők elérték azt, hogy a második félévben elkezdődik az európai adatfeldolgozó rendszer kiépítése, ami feleslegessé teszi majd, hogy szűrés nélkül, tömegesen adjanak át adatokat az Egyesült Államok hatóságainak.
A most 484 igen, 109 nem, 12 tartózkodó vokssal megszavazott megállapodás augusztus 1-jén léphet hatályba ötéves időtartamra, ezt követően pedig évente lehet meghosszabbítani.
Az egyik fő ok, ami miatt az EP februárban nem támogatta az egyezményt, az európai adatok tömeges átadása volt. A képviselők most az egyezmény megszavazásának fejében elérték, hogy amerikai mintára az EU is elkezdi felállítani a terrorizmus finanszírozását nyomon követő saját programját. Amennyiben ez megtörténik, az unió területén is ellenőrizni lehet majd az adatokat, és így csak a terrorizmushoz valóban köthető információkat továbbítják majd az amerikai hatóságoknak - legalábbis ezzel nyugtatgatnak.
Az új egyezménybe bekerült az is, hogy az uniós rendőri koordinációs szervezetnek, az Europolnak joga lesz az Egyesült Államok felé irányuló adatátadások leállítására.
(MTI nyomán)

Címkék: eu európai bankadatok

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr332139236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása