Egy katolikus plébániától bérelt lakásban lakott, egyetlen vagyontárgya egy autó volt, de már az sincs meg, ezért néha tömegközlekedéssel, néha autóstoppal közlekedett Szőcs Géza kulturális államtitkár, aki a kormánytagok közül egyedüliként szinte semmilyen vagyontárgyat és jövedelmet nem tűntetett fel vagyonnyilatkozatában. Korábban volt valamennyi jövedelme is, de erről kinevezése előtt lemondott, ezért nem látta szükségét a vagyonnyilatkozatában feltűntetni.

Üresen hagyta a múlt héten pénteken közzétett vagyonnyilatkozatának jövedelemre és vagyonra vonatkozó részeit az Orbán-kormány kulturális államtitkára, Szőcs Géza. Az erdélyi származású író ezzel kilóg a sorból, a nyilvánosságra hozott nyilatkozatok szerint legtöbb kormánytag tisztes jómódban él, van lakásuk és autójuk is (az államtitkár nyilatkozatáról itt olvashat).

A kormány tagjainak jogállásáról szóló törvény alapján legkésőbb július elején kellett közölniük vagyonnyilatkozatukat az Orbán-kormány azon tagjainak, akik nem országgyűlési képviselők, így Szőcs Gézának, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárának is múlt héten kellett nyilvánosságra hoznia vagyonbevallását (a nyilatkozatokról itt olvashat).


Szőcs nyilatkozatában semmilyen ingó vagy ingatlan vagyont nem tűntetett fel. Az államtitkár a dokumentum szerint nem kapott juttatásokat az államtól sem, ami szintén szokatlan, a többi államtitkár ugyanis szolgálati notebookot, autót és telefonhasználatot is bevallott.

Az [origo] szerette volna megtudni, jövedelem hiányában korábban miből élt Szőcs, és mivel bevallása szerint ingatlana, autója sincs, arra is kíváncsiak voltunk, hogy hol lakott, hogyan közlekedett. A kulturális államtitkár kérdéseinkre csak e-mailben volt hajlandó válaszolni. A válaszait tartalmazó levélből kiderült, hogy korábban mégis volt jövedelme, sőt régebben még egy autója is.

Szőcs azt írta, a Duna Tv-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány elnökségi tagjaként havi 324 660 forint jövedelme volt, de jogviszonyát kinevezése előtt, az összeférhetetlenség miatt megszüntette. Ez egészült ki a szerzői jogvédő hivatalon, az Artisjuson keresztül kapott eseti honoráriumokkal, amit írói munkássága után kapott. Hogy évente ez mekkora összeget jelentett, az az [origo]-hoz eljutatott e-mailből nem derül ki.

Érdeklődésünkre, hogy saját lakás híján eddig hol lakott, Szőcs azt írta: Kolozsvárott, korábbi családjával együtt egy, a katolikus plébániától bérelt lakásban lakott, ma is ez a romániai bejelentett lakcíme. Korábban lakott mostani házastársával - szintén Kolozsvárott - a Deák Ferenc (mai nevén: Hősök) utcában is. Magyarországon pedig az általa még a Szabad Európa Rádió magyarországi irodavezetőjeként, romos állapotából felújított tinnyei Kossuth-kúriában, továbbá különböző albérletekben, majd a felesége résztulajdonát képező esztergomi, Sánc utcai családi házban.

Szőcs Gézának levele szerint volt ugyan korábban egy autója, de ez már nincs meg. Kolozsvár és Budapest között általában vonaton, busszal, néha autóstoppal utazott, városon belül villamossal, busszal és metróval szokott közlekedni - írta az államtitkát. Hogy mi történt a korábban tulajdonában lévő autójával, az nem derült ki az államtitkár leveléből.

Múlt héten megjelent vagyonnyilatkozatában szerepel, hogy Szőcs igazgatója egy romániai cégnek, a Qui One Quint Kft.-nek, ahol havonta 300 eurónak megfelelő lejt keres, de az államtitkár megjegyzésként odaírta, hogy "ez csak papíron létező jövedelem, a cég évek óta hibernál". Szőcs az [origo]-nak azt nyilatkozta, a kft "kulturális szempontból jelentős értékek megjelenítésével foglalkozott", de egy idő után a cég már nem tudta előteremteni ehhez az anyagi fedezetet.

Szőcs szerkesztési, fordítási, szervezési és menedzselési tevékenységéért kapta a cégtől a vagyonnyilatkozatban feltűntetett összeget, de a pénzt a költő soha nem vette fel, hanem "benne hagyta" a cégben, sőt öt éve még "papíron" sem kapott pénzt a kft-től.

(origo)

Címkék: vagyonnyilatkozat orbán kormány szőcs gáza

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr552138073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása