A magyar kormány nyolc éven át "kiszolgálta" az orosz érdekeket, a jelenlegi magyar vezetők felelőssége, hogy ezután milyen irányba viszik tovább a magyar-orosz kapcsolatokat - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi budapesti könyvbemutatón.
Lázár János úgy fogalmazott: az orosz külpolitikai és gazdasági érdekek diktálták a magyarországi történéseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt.
Az elmúlt években az volt a cél, hogy Magyarország Oroszország közép-európai "hídfőállása" legyen - tette hozzá a frakcióvezető.
Lázár János szerint a közelmúlt egyik legfontosabb külpolitikai öröksége "az orosz-magyar gazdasági oligarchikus kapcsolatrendszer, amely az elmúlt nyolc esztendőben kialakult".
A mai vezetők felelőssége, hogy ezt a viszonyt milyen irányba terelik - mondta a frakcióvezető -, hozzátéve, Magyarország túlzottan kiszolgáltatott, mert energiaszükségletének 80-90 százaléka keletről érkezik, ami "kényszerpályára állítja a magyar gazdaságpolitikát".
Az Oroszországhoz fűződő viszony egyúttal értékválasztást is jelent - mutatott rá. A kapcsolat gazdaságilag, stratégiailag előnyös lehet - mondta - ugyanakkor, mint fogalmazott - "Keletről sok minden jöhet, de demokrácia és szabadságjogok biztosan nem".
(MTI)

Címkék: fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr922134752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása