Hiába követelték az árvízkárosult tüntetők a polgármesteri hivatal előtt, hogy az önkormányzat számoljon el a városba érkezett adományokkal, a polgármester nem volt hajlandó kiállni a tömeg elé. A hivatal munkatársai rendőröket hívtak a feldühödött tüntetőkre.
Lökdösődéses tömegjelenet alakult ki szerdán délelőtt Felsőzsolcán a polgármesteri hivatal előtt, majd bent a hivatalban. Az önkormányzat épülete előtt körülbelül kétszáz helybéli árvízkárosult azért kezdett tüntetni, mert az ígéretek ellenére nem kaptak még semmiféle segélyt és segítséget, és hogy követeljék az árvíz alatt csődöt mondott kisváros képviselőtestületének lemondását.
A rendőrségen bejelentett demonstráció résztvevői szerették volna, ha a település polgármestere személyesen kiáll eléjük, de Fehér Attila ezt nem tette meg. Fél tizenegy körül a dühös helyiek megelégelték a helyzetet, és benyomultak a hivatal épületébe, egészen a polgármester irodájáig. A nagy ordibálással és lökdösődéssel járó akció miatt a hivatal dolgozói a rendőrség segítségét kérték, végül két rendőrrel kituszkolták az embereket az épület előtti térre.
A tömegjelent után több rendőr is érkezett, hogy biztosítsák a rendet. Az önkormányzattól továbbra sem állt ki senki a tüntetők elé, annyit mondtak, hogy a polgármester szóvivője útján fog majd valamit közölni hamarosan. "Attila, gyere ki!" - skandálják a tüntetők.
A tüntetők végül összeírtak nyolc kérdést, és ezt a képviselőtestület egyik tagja, Nádi Gyula átvette tőlük, azzal az ígérettel, hogy a lehető leghamarabb, lehet hogy még ma választ adnak, bár a polgármester nincs jelenleg a hivatalban. Ez utóbbi állítását a tüntetők nem hitték el, és azt kérték, hogy legalább a jegyzőnő jöjjön elő. A hivatalból azonban Nádi Gyulán kívül senki sem jelent meg, hogy érdemben foglalkozzon a panaszosokkal. A tüntetők nagy része fél tizenkettő körül elhagyta a teret, csupán pár ember maradt a helyszínen.
A felsőzsolcai tüntetés szervezői korábban egy közleményt adtak ki, amiben kifejtették, hogy azért követelik az önkormányzat azonnali feloszlatását, mert egyfelől az árvíz idején nem figyelmeztették a lakosságot időben, másfelől az önkormányzat raktárai megteltek, ezért nem fogadnak már adományokat, a lakosságnak azonban mégse osztják ki, és nem is számolnak el az állami és civil szervezetektől érkezett segélyekről, adományokról.
A felsőzsolcaiak már az árvíz idején is arra panaszkodtak, hogy a polgármester magára hagyta őket a bajban. Sokan azzal vádolták Fehért, hogy ki se ment a gátakhoz.
"Kaotikus állapotok uralkodnak a városban, és nemhogy segítenének a bajba jutott embereken, hanem még taszítanak is rajtuk egyet. A polgármesteri hivatalban senki nincs, aki kommunikálna az emberekkel"- nyilatkozta egy helyi férfi, miután kiderült, hogy az önkormányzat úgy döntött, akár félmillió forintos büntetést is kaphat az a tulajdonos, aki nem kezdi meg azonnal összedőlt háza bontását. "A levélben olvasható kitétel szerint, ha valaki nem ért egyet a határozattal, fellebbezhet harmincezer forint ellenében - bár annak nincs halasztó hatálya -, vagyis akinek egy váltás ruhája sem maradt, még fizethet az önkormányzatnak" - tette hozzá.
"A településen az emberek semmiről sem tudnak. Az egyetlen dolog, ami működik, hogy a lakók összefognak, és együtt segítenek egymáson, így oldják meg az élelmezést, az ivóvízellátást." A számos gond mellett kiemelte, hogy a bankok és a szolgáltatók folyamatosan küldik a számlákat. Van olyan család, akinek összedőlt a háza, volt biztosítása, de még hitel volt az ingatlanon, így a biztosítási összeget a pénzintézet kapja. Nem tudják, mi lesz velük, hiszen a törlesztő részletet kérik tőlük, miközben az otthonukat elvitte az ár. "A szolgáltatók - telefon, interneten - küldik a fizetési felszólításokat, a hűségnyilatkozatra hivatkoznak, holott ház sincs, nem telefon" - kesergett egy felsőzsolcai károsult.
(Index nyomán)

Címkék: felsőzsolca felsőzsolcai tüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr42135767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása