Mégis folyósíthatnak devizaalapú jelzáloghiteleket a bankok, még körülbelül két hétig. A törvényből ugyanis az utolsó pillanatban kimaradt a visszamenőleges hatály.

A bankok közben felfüggesztették a devizahitelek folyósítását, ami hétfőn újraindulhat. Sőt, több bank mindezt úgy értelmezi: újabb igényeket is befogadhatnak.
Mivel a törvény szövegéből végül kimaradt a visszamenőleges hatály, csak azután szűnik meg a devizaalapú jelzáloghitelezés, ha körülbelül két hét múlva elfogadják az erről szóló törvényt. Addig a bankok folyósíthatnak például euróban is. A törvény szövegéből az is kiderül, hogy a meglévő devizahitelt másik devizahitelre ezentúl is át lehet majd váltani. Lippner Tamás, a benks.hu ügyvezető igazgatója szerint érdemes átnézetni a hiteleket, mert elképzelhető, hogy az átváltással kevesebbet kell fizetni havonta.
Például ha valaki 2008. januárjában 10 millió forint kölcsönt vett fel svájci frankban, ő most a korábbi 70 ezer forint helyett 112 ezret törleszt. Ha ezt átváltaná euró hitelre, 92 ezer forintot kellene fizetnie havonta. Forintalapon viszont körülbelül 118 ezret. Az euró-alapú hitelek kamata ugyanis még mindig átlagosan 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a forinté.
(FN - Hírszerző)

Címkék: devizaalapú jelzáloghitelek

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr912128499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása