Megállapodtak az uniós tagországok kormányai és az EU vezetői arról, hogy miképpen korlátoznák a bankvezetők jutalmait. Abszolút plafont nem vezetnének be, csak a kifizetések formáját és ütemezését szabályoznák.

Az Európai Unió terve szerint a jövőben a bankvezetők bónuszuk legfeljebb 30 százalékát vehetik fel azonnal és készpénzben. A maradékot csak később, az általuk irányított pénzintézet hosszabb távú teljesítményének függvényében kaphatják meg, és legalább az 50 százalékát részvények formájában lehet csak kifizetni - írja a BBC internetes oldala.

Az EU illetékesei azt is el akarják érni, hogy az év végi jutalmakat kössék a fizetések nagyságához, és maximalizálni szándékoznak a végkielégítések összegét is. A jogszabálytervezetről a jövő héten szavaz az Európai Parlament.

Az új szabályok vélhetően 2011-től léphetnek életbe, és az összes tagállamra vonatkoznak majd. Némelyik országban már most is élnek hasonló korlátozások, melyeket az utóbbi évek botrányai után léptettek életbe. (Sok helyütt előfordult, hogy kis híján csődbe ment pénzintézetek vezetői vettek fel óriási jutalmakat, gyakran azután, hogy a vállalatot az adófizetők pénzéből megmentette az adott ország kormánya.)

(origo)

Címkék: európai unió bónusz bankszektor banki

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr142121626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása