Pénteken is gyengüléssel kezdett a forint, délelőtt 11 órakor már 286 forintnál járt az euró, a svájci frank jegyzése pedig 211 fölé emelkedett. A magyar pénznek ezúttal egy román alkotmánybírósági döntés tett rosszat.

Pénteken 11 órakor egy euróért 286 forintot, egy dollárért 233 forintot, egy svájci frankért pedig valamivel több mint 211 forintot kellett fizetni a bankközi devizapiacon. Reggel 9 óra körül az euró 283,8 forintot ért, a dollárt 230 forint alatt jegyezték, a svájci frankot pedig 209 forint alatt.

A régiós devizapiaci hangulatot az rontotta el, hogy a román alkotmánybíróság több megszorító intézkedési rendelkezést is alkotmányellenesnek talált, többek között a nyugdíjak csökkentéséről szólót - ez pedig akár a bukaresti IMF-hitel lehívását is ellehetetlenítheti.

Csajbók Róbert, az ING kereskedője szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a külföldi alapoknál közeledik a féléves zárás időszaka, ami tradicionálisan a forint gyengülését okozó pozíciózárásokat hoz.

Szárnyal a frank

A nemzetközi piacon folytatódik a svájci frank szárnyalása: pénteken reggel az euró frankhoz mért kurzusa 1,36-os szinten volt, nem sokkal délm előtt pedig már 1,3520-1,3550 körül mozgott. A frank erősödése azzal magyarázható, hogy a befektetők bizonytalanok, ezért olyan biztonságosnak tartott célpontok felé veszik az irányt, mint a frank. Ezzel párhuzamosan pedig a rizikósabb piacokon pedig eladói nyomsá alakul ki, ami szintén gyengíti a forintot.

A frankárfolyam már csütörtökön is több mint egy éve nem látott magasságokba emelkedett, így az e devizában eladósodottak akár negyedével többet törleszthetnek, mint hitelük felvételekor (erről itt olvashat részletesen).

A Raiffeisen devizakereskedői pénteken 281,75 és 286,30 közötti euróárfolyamra számítanak - írta piaci hírlevelében a bank. Az MTI-nek nyilatkozó a kereskedők azt várják, hogy a forint árfolyamát a következő napokban is a nemzetközi piaci fejlemények határozzák meg. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a forintgyengülés nem hazai eredetű, hiszen az összes régiós deviza komoly eladói nyomás alá került. "Az általánosan romló hangulat mellett a nyári uborkaszezon is állhat a háttérben: alacsony forgalom mellett ugyanis nagyobb mozgásokat és nagyobb profitot lehet szerezni kisebb összegekkel" - fogalmazott a szakértő, aki szerint az euró akár 287 forintig is elmehet.

(origo)

Címkék: euró frank forint dollár devizapiac forintárfolyam svájci

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr732109028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása