Ma és a hétvégén a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Vasárnaptól melegszik a levegő.

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés

Ma a változóan felhős időben északon és keleten többször lesz erősen felhős az ég. Elszórtan alakulnak ki futó záporok, esetleg zivatarok. Az élénk lesz az északnyugati szél. Általában 20, 25 fokra számíthatunk, de az Északi-középhegység térségében egy-két fokkal hűvösebb lehet.

Fronthatás nem érvényesül. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. Főleg a nyugati és déli részeken több órára kisüt a nap. Ez kedvezően hat közérzetünkre. A légszennyezettség alacsony, a pollenkoncentráció emelkedni kezd. Az UV sugárzás 11 és 15 között erős lesz.

Szombaton délen több, északon kevesebb napsütésre számíthatunk. Szórványosan zápor, zivatar alakulhat ki. Élénk lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 24 fok között alakul.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Több középpontú ciklonrendszer örvénylik a kontinens északi részén, hatására a Skandináv-félsziget térségében változóan, időnként erősen felhős az idő, szórványosan fordul elő eső, zápor. Norvégiában és Skóciában általában 15 fok alatt marad a hőmérséklet, de helyenként a 10 fokot sem éri el.
A kontinens keleti tájai fölött a Baltikumtól a Kelet-európai-síkságon át Törökországig egy hullámzó frontrendszer okoz borongós, csapadékos időt. A front mentén sokfelé fordulnak elő intenzív záporok, heves zivatarok. A térségben az északias szél többfelé megélénkül, a Balti területeken meg is erősödik. A csapadékzóna mentén a hőmérséklet az átlagos alatt marad, a Kelet-európai-síkságon többfelé a 15 fokot sem éri el. Ugyanakkor a frontzóna előtt az erős délies áramlásnak köszönhetően Oroszországban többfelé a 30 fokot is meghaladja a hőmérő higanyszála.
Európa nyugati részein szinte zavartalan napsütés uralkodik, a mediterrán térségben változóan felhős az idő, itt helyenként zápor, zivatar is előfordul. A csúcshőmérséklet általában 20, 27 fok között alakul, Ibériában azonban sokfelé meghaladja a 30 fokot, a délebbre eső részeken pedig a 35 fokot is.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr832108549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása