Ma délután folytatódik a jobbára napos idő, de a gomolyfelhőkből északkeleten, keleten kisebb záporok előfordulhatnak. Már országszerte 20 fok fölé melegszik a levegő. Pénteken északkeleten, keleten többször növekszik meg a felhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, esetleg zivatarok.

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés

Ma délután a több órás napsütés mellett nyugaton kevesebb, keleten, északkeleten több lesz a felhő. Északkeleten, keleten egy-egy futó zápor is kialakulhat, de számottevő csapadékra nem kell számítani. Estefelé keleten erősen megnövekszik a felhőzet. Az élénk északnyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

Fornthatás nem érvényesül, de a szélre érzékenyek fejfájást, szédülést tapasztalhatnak. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A napos időben javul közérzeted, energikusabbnak érzed magad. Érdemes egy kis időt eltölteni a szabadban. A vitorlázáshoz például kedvezőek lesznek a szélviszonyok. Az utakon alapavetően kedvezőek lesznek a közlekedés feltételei, de az erős napsütés időnként elvakíthatja a vezetőt, illetve a Dunántúlon még egy-egy erős széllökés csökkentheti a menetstabilitást. A déli, kora délutáni órákban erős lesz az UV sugárzás, 20-25 perc alatt le lehet égni. A pollenkoncentráció növekszik, a légszennyezettség alacsony marad.

Pénteken a változóan felhős időben északkeleten, keleten többször lesz erősen felhős az ég. Elszórtan alakulnak ki futó záporok, esetleg zivatarok. Az élénk lesz az északnyugati szél. Általában 20, 25 fokra számíthatunk, de az Északi-középhegység térségében egy-két fokkal hűvösebb lehet.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Több középpontú ciklonrendszer örvénylik a kontinens északnyugati részén, hatására Izland, Norvégia és a Brit-szigetek térségében változóan, időnként erősen felhős az idő, szórványosan fordul elő eső, zápor. A ciklon melegfrontja előtt a délies áramlással enyhe levegő érkezik, Svédországban és Finnországban általában 20 fok fölött tetőzik a hőmérséklet, míg a hidegfrontja mögött az erős északias áramlással több fokkal hűvösebb levegő érkezik. Norvégiában és Skóciában általában 15 fok alatt marad a hőmérséklet, de helyenként a 10 fokot sem éri el.
A kontinens keleti tájai fölött a Baltikumtól a Kelet-európai-síkságon át Törökországig egy hullámzó frontrendszer okoz borongós, csapadékos időt. A front mentén sokfelé fordulnak elő intenzív záporok, heves zivatarok. A térségben az északias szél többfelé megélénkül, a balti területeken meg is erősödik. A csapadékzóna mentén a hőmérséklet az átlagos alatt marad, a Kelet-európai-síkságon többfelé a 15 fokot sem éri el. Ugyanakkor a frontzóna előtt az erős délies áramlásnak köszönhetően Oroszországban többfelé a 30 fokot is meghaladja a hőmérő higanyszála.
Európa középső és nyugati részein szinte zavartalan napsütés uralkodik, a mediterrán térségben változóan felhős az idő, itt helyenként zápor, zivatar is előfordul. A csúcshőmérséklet általában 20, 27 fok között alakul, Ibériában azonban sokfelé meghaladja a 30 fokot, a délebbre eső részeken pedig a 35 fokot is.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr882106185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása