Este és éjszaka kevés lesz a felhő, reggel kifejezetten hideg időre ébredünk. Csütörtökön folytatódik a jobbára napos idő, de a gomolyfelhőkből északkeleten, keleten kisebb záporok előfordulhatnak. Már országszerte 20 fok fölé melegszik a levegő. Pénteken már többször növekszik meg a gomolyfelhőzet, és több helyen alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok.

A mediterrán ciklonhoz tartozó csapadékzóna átvonulásáról és a viharos szélről szóló cikkünkről itt olvashatsz

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés

Este kevés felhő lesz az égen, a déli határszélen is csökken a felhőzet. A Dunántúlon és a keleti megyékben erős marad az északias szél. Este 14, 19, hajnalban 9, 14 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön a több órás napsütés mellett főként az északkeleti, keleti megyékben növekszik meg időnként erősen a gomolyfelhőzet. Itt egy-egy futó zápor is kialakulhat, de számottevő csapadékra nem kell számítani. Az élénk északnyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

Fornthatás nem érvényesül, de a szélre érzékenyek fejfájást, szédülést tapasztalhatnak. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A napos időben javul közérzeted, energikusabbnak érzed magad. Érdemes egy kis időt eltölteni a szabadban. A vitorlázáshoz például kedvezőek lesznek a szélviszonyok. Az utakon alapavetően kedvezőek lesznek a közlekedés feltételei, de az erős napsütés időnként elvakíthatja a vezetőt, illetve a Dunántúlon még egy-egy erős széllökés csökkentheti a menetstabilitást. A déli, kora délutáni órákban erős lesz az UV sugárzás, 20-25 perc alatt le lehet égni. A pollenkoncentráció növekszik, a légszennyezettség alacsony marad.

Pénteken a többórás napsütést időnként erősen megnövekvő gomolyfelhők zavarják. Főként a déli és nyugati megyékben alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok. Élénk lesz az északnyugati szél. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Több középpontú ciklonrendszer örvénylik a kontinens északnyugati részén, hatására Izland, Norvégia és a Brit-szigetek térségében változóan, időnként erősen felhős az idő, szórványosan fordul elő eső, zápor. A ciklon melegfrontja előtt a délies áramlással enyhe levegő érkezik, Svédországban és Finnországban általában 20 fok fölött tetőzik a hőmérséklet, míg a hidegfrontja mögött az erős északias áramlással több fokkal hűvösebb levegő érkezik. Norvégiában és Skóciában általában 15 fok alatt marad a hőmérséklet, de helyenként a 10 fokot sem éri el.
A kontinens keleti tájai fölött a Baltikumtól a Kelet-európai-síkságon át Törökországig egy hullámzó frontrendszer okoz borongós, csapadékos időt. A front mentén sokfelé fordulnak elő intenzív záporok, heves zivatarok. A térségben az északias szél többfelé megélénkül, a balti területeken meg is erősödik. A csapadékzóna mentén a hőmérséklet az átlagos alatt marad, a Kelet-európai-síkságon többfelé a 15 fokot sem éri el. Ugyanakkor a frontzóna előtt az erős délies áramlásnak köszönhetően Oroszországban többfelé a 30 fokot is meghaladja a hőmérő higanyszála.
Európa középső és nyugati részein szinte zavartalan napsütés uralkodik, a mediterrán térségben változóan felhős az idő, itt helyenként zápor, zivatar is előfordul. A csúcshőmérséklet általában 20, 27 fok között alakul, Ibériában azonban sokfelé meghaladja a 30 fokot, a délebbre eső részeken pedig a 35 fokot is.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr542104705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása