Nem lesz mit aratni Mezőhegyesen

 2010.06.19. 15:37

Négyszáz ingatlant rongált meg Mezőhegyesen a pénteki jégeső. A város környékén a mezőgazdasági területeken minden vetemény elpuszult, a kár milliárdos. Vészhelyzetet nem hirdetnek, de a vis major igényt benyújtja a város, mert önerejükből nem tudják helyreállítani a károkat.

Még a környék legöregebbjei sem emlékeznek arra, hogy ilyen jégeső lett volna, ez nem egy jégveréses terület - mondta Mezőhegyes polgármestere, Csanádi István a települést letaroló viharról. Pénteken 20-25 perc alatt olyan jégeső érte el a települést, amely négyszáz ingatlanban tett kárt. Emellett több gépkocsi szélvédőjét betörte, sok a karosszériasérülés is. Négy ember súlyos, hét-nyolc könnyebb sérüléseket zúzódásokat szenvedett, több ló pedig elpusztult a vihar miatt (a viharról és a károkról itt olvashat bővebben).

A mezőgazdaságot "száz százalékos kár" érte a polgármester szerint, megsemmisültek a gabonatáblák, nem maradt mit learatni. A lakosságot az első becslések szerint mintegy száz milliós, az agráriumot milliárdos kár érte - tette hozzá a polgármester.


A városban este tizenegy órakor összeült a helyi védelmi bizottság az események és a teendők összegzésére. A polgármester szerint a tetők, ablakok befóliázása az elsődleges feladat. Megnyitottak egy százfős kollégiumot is, hogy ha valaki úgy érzi, beköltözhet, de a lehetőséggel senki nem élt. Aki nem tudott otthon maradni, ismerősöknél, rokonoknál éjszakázott.

Csanádi szerint nem kell katasztrófa sújtotta területté nyilvánítani a várost, de hétfőn benyújtják a vis major igényt, mert bár lakhatatlan ingatlan nincs, olyan jelentős károk keletkeztek, hogy a város a saját erejéből képtelen megoldani a kárelhárítást.

A megyei katasztrófavédelem reggel munkaértekezletet tartott, amelyen - munkatársaik mellett - részt vettek az önkormányzat és a tűzoltóságok szakemberei is - mondta el Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Munkacsoportokat hoztak létre, ezek számba veszik a károsodott ingatlanokat, majd rangsorolják őket, és megkezdik a helyreállítást. Eddig nem találtak lakhatatlan vagy életveszélyes ingatlant. A tetők fóliázásában több tűzoltó egység segít a helyieknek, és több településről érkeztek szervezett közmunkások. Mezőhegyesen négyszáz lakóingatlan sérült meg, ebből százhúsz lakótelepi lakás, amelyeknél elsősorban az ablakok törtek be. Tizenegy megrongálódott önkormányzati ingatlanban is dolgoznak.

(MTI)

Címkék: vihar jégeső viharkár mezőhegyes

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr602093795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása