Brüsszelben, az EU-csúcsértekezlet helyszínén nyilatkozva Catherine Ashton reményét fejezte ki: a döntés nyomán több áru juthat el Gázába, az ottani lakosság mindennapi ellátásának javítására. Hangoztatta: tovább kell menni a folyamatban, és el kell jutni egészen a tartós békéig.

Az izraeli biztonsági kabinet határozata értelmében a lakosság számára közszükségleti cikkeket, valamint nemzetközi ellenőrzés alatti civil projektek megvalósításához szükséges anyagokat engednek be a palesztin területre.

"Nagy érdeklődéssel figyeltük az izraeli kabinet ma reggeli döntését, ... reméljük, hogy több termék érkezik majd az emberekhez" - mondta az uniós illetékes. Mint mondta, az EU továbbra is szükségesnek tartja az átjárók mielőbbi megnyitását.

A hét elején az uniós külügyminiszterek közös nyilatkozatban követelték Izraeltől a Gázai övezet "azonnali, tartós és feltétel nélküli" megnyitását, a humanitárius segélyszállítmányok, a kereskedelmi árucikkek és személyek szabad áramlásának biztosítását mindkét irányban. Követelték egyúttal a segélyflottilla elleni izraeli kommandós akció "haladéktalan, teljes és pártatlan" kivizsgálását.

Megvizsgálja az unió azt is, hogy a csütörtöki izraeli határozat nyomán milyen új lehetőségek állnak előtte a közel-keleti helyzet rendezéséhez való hozzájárulás terén - jelezte Brüsszelben Ashton.
(MTI)

Címkék: eu izrael blokád gáza

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr872088917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása