Új atomreaktorokat épít Irán, hogy a teheráni létesítményében jelenleg rendelkezésre álló izotópoknál sokkal erősebbeket állítson elő - közölte szerdán Ali Akbar Salehi, az Iráni Atomenergetikai Szervet vezetője. Az iráni állami tévé honlapján megjelent nyilatkozata szerint Salehi azt mondta, hogy Irán több ilyen reaktort akar üzembe helyezni, mégpedig minél előbb.

"Azt tervezzük, hogy északon, keleten, délen és nyugaton is építünk ilyen hatékony reaktorokat, így annyi radióizotópot állítunk elő, amennyiből el is tudunk adni muzulmán országoknak"- közölte Salehi. Salehi azt mondta, hogy Irán "kettős politikát" folytat a kérdésben. "Az egyik, hogy folytatjuk a dialógust az őszinteség alapján, a másik, hogy kiszélesítjük atomprogramunkat annak érdekében, hogy az ellenségeink felől érkező nyomással szembeszálljunk."
Közben az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni szerdán felszólította a teheráni kormányt, hogy folytassa urándúsítási programját az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb szankciói ellenére. A BT a múlt héten újabb és a korábbinál átfogóbb katonai és pénzügyi szankciókról döntött Irán ellen. A BT 15 tagjából 12-en igennel voksoltak a büntetőintézkedésekre, Libanon nagykövete tartózkodott, Brazília és Törökország nemmel szavazott.
Az újabb szankció fegyverembargót hirdet Iránnal szemben a hagyományos arzenál nyolc kategóriájára, valamint a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákra, és felszólítja a tagállamokat az iráni hajók átvizsgálására. A BT-intézkedések értelmében 40 iráni vállalatot helyeznek tiltólistára és fagyasztják be javaikat. Közülük 15 a Forradalmi Gárdához köthető. A határozat szerint a korábbi 40 iráni tisztségviselőre vonatkozó beutazási tilalmat megerősítik, és a lista egy fővel bővül. Ő az iráni atomtechnológiai központ vezetője, akinek be is fagyasztják a számláit.
(FH nyomán)

Címkék: külföld irán

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr642086110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása