Durva beszólogatás nem lesz a magyarok felé, de kemény politikára lehet számítani a formálódó új szlovák koalíciós kormány részéről a magyar vezetéssel szemben - egyeztek meg az [origo] által megkérdezett szlovákiai magyar elemzők. Az még nyitott kérdés, hogy a szlovákiai magyar kisebbség érdekei hogyan érvényesülnek, miután a korábbi húsz helyett most csak hét képviselőjük lesz a parlamentben. Az eredmény a Szlovákiához fűződő viszony újragondolására kényszerítheti a magyar kormányt is.
 

Hamis konfliktus - mondta az [origo]-nak a problémás magyar-szlovák viszonyra a pozsonyi Kijev hotel rendszerváltás előtti időket idéző halljában egy húsz éve Szlovákiában élő koszovói albán férfi. A középkorú férfi - aki nem szerette volna, ha a nevét leírjuk - egyrészről nagyon örült, hogy jobboldali győzelem született Szlovákiában a szombati választáson (és korában Magyarországon is), de azt nagyon sajnálta, hogy a Magyar Koalíció Pártja kiesett a szlovák parlamentből.

A szombati szavazáson ugyan győzött a hivatalban lévő kormányfő, Robert Fico pártja, ám szövetségesei meggyengültek - egyikük kiesett a parlamentből, másikuk épphogy csak bekerült -, és hiába kérte fel kormányalakításra Ivan Gasparovic államfő, a parlamentbe jutott négy ellenzéki párt közül egyik nem hajlandó szövetségre lépni vele. A három szlovák és az egy - részben - magyar párt inkább egymással kezdtek koalíciós tárgyalásokat (erről bővebben itt olvashat).

 

A választásokon azonban nemcsak az egykori kormányfő, Vladimir Meciar pártja bukott nagyot, de kiesett a parlamentből a Magyar Koalíció Pártja is (amelynek vasárnap a teljes vezetése bejelentette lemondását). A választások eredményeképpen közel harmadára csökkent a magyar képviselők száma a pozsonyi törvényhozásban, de ezt talán ellensúlyozhatja, hogy a Bugár Béla vezette, részben magyar Híd párt bent lehet az új kormányban, a koalíciós tárgyalásokon ugyanis ők is részt vesznek.

Az [origo] arra kereste a választ a szombati választás és az esti vihar után párás forróságban fuldokló Pozsonyban, hogy milyen hatással lesz a szlovák-magyar viszonyra az, hogy megbukott a nacionalista retorikát követő Robert Fico vezette kormánykoalíció, és várhatóan az ellenzéki pártokból formálódik új kormány.

Az albán férfi arra számít, hogy az új kormány a gazdaság fejlesztésére fekteti majd a hangsúlyt, nem az ideológiára. "A szlovák emberek nem szeretik a konfliktusokat, ez száz százalék, túl sok embert ismerek" - mondta tört angolsággal. Az [origo] által megkérdezett pozsonyiak többsége egyetértett vele: nyugodtabb időszakot várnak, és azt állították, a többséget hidegen hagyja a politikusok generálta feszültség. Csak a pozsonyi vásárcsarnok patinás épülete előtt Peugeot-ja volánja mögött izzadó nagydarab taxis volt az, aki egy szóval és egy mozdulattal intézte el az [origo]-nak a választások utáni szlovák-magyar viszonyra vonatkozó kérdését: az MKP nevét mondta, miközben lefordított hüvelykujját mutatta.

Milyen lesz a két ország viszonya?

"Ebből a kormányból nem fognak kiszólni primitív agresszív alakok" - válaszolta Öllös László politológus, a szlovákiai Magyar Kisebbségkutató Intézet elnöke a várható szlovák-magyar viszonyra vonatkozó kérdésére. Öllös szerint nem fognak összehívni nemzetbiztonsági bizottságot, "ha valaki elböffenti magát Budapesten", hanem inkább tárgyalni fognak.

Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű szervezet elnöke, Szlovákia volt ENSZ-nagykövete azt mondta, megnyugvás lesz tapasztalható, nem lesz ennyire hektikus a viszony, de szerinte nem lehet elvárni, hogy ez a jobboldali koalíció puhább álláspontot képviseljen a nemzeti, állami érdekek védelmében. Szerinte fel fognak lépni az ellen , amit a szuverenitásuk veszélyeztetésének, megsértésének tekintenek.

Az, hogy az új kormányfő, az SDKÚ jelöltje, Iveta Radicová lehet, hozzájárulhat a viszonyok rendezéséhez, mivel egy problémamegoldó, mediátor típusú politikusról van szó - mondta az [origo]-nak Tokár Géza, a pozsonyi Új Szó munkatársa, politológus. Hozzátette ugyanakkor, elsősorban a napirendre kerülő ügyektől függ majd a jóakarat. A viszony változni fog, de szerinte sem lesz túlzottan barátságos.

Orbánon is sok múlik majd

Tokár szerint a jelenleginél rosszabb viszony nem nagyon lehet, az új szlovák vezetés "nem ilyen cinikus módon, nem ilyen formában fogja használni a magyar ügyet", mint tették azt Robert Fico és nacionalista szövetségesei. Nagyon óvatos közeledésre lehet számítani, sok fog függeni attól, hogy Orbán mit fog lépni, illetve milyen viszony lesz Bugár és Orbán között - mondta Tokár. Az biztos szerinte, hogy radikálisan át fog fogalmazódni a kapcsolatuk.

A Fidesz a szlovákiai kampány alatt nyíltan a választásokon a parlamentből végül kiesett Magyar Koalíció Pártja mellett állt, a Hídról látványosan nem vettek tudomást. Simon Zsolt, a Híd alelnöke az [origo]-nak a választási éjszakán erről azt nyilatkozta, hogy sajnálja, hogy voltak utasítva, szerinte nagyon sok problémát meg lehetett volna spórolni, ha Magyarországon meghallgatják a véleményüket.

Nyomásgyakorlással nem fog menni

Petőcz szerint a Magyar Koalíció Pártjának gyenge eredménye is azt jelzi, hogy az Orbán Viktor magyar kormányfő által, a szlovákiai kampány alatt folytatott keményvonalas külpolitika megvalósíthatatlan. A magyarországi választások után az új kormánytöbbség - még a kormány hivatalos eskütétele előtt - a kettős állampolgárság felvételének megkönnyítését lehetővé tevő jogszabályt, az ez ellen tiltakozó szlovák vezetéssel pedig nem voltak hajlandók egyeztetni. Orbánék arra hivatkoztak, hogy még nem esküdtek fel.

Petőcz szerint nagyon körültekintően és szakmailag megalapozottan kell közelíteni a nemzeti és a kisebbségi politikához. Azt, hogy Szlovákiában nem megoldott a kisebbségi helyzet, úgy kell közös tárgyalások útján az új vezetés tudtára adni, hogy megértse és elfogadja - mondta, hozzátéve: "Ez nyomásgyakorlással nem fog menni".

Ezzel Öllös is egyetértett, szerint ugyancsak kettőn áll a vásár, de figyelmeztetett, hogy a formálódó új koalíció nem a szlovák-magyar megbékélés eszméjének mentén alakul.

Azt, hogy a magyar kormány milyen stílusban politizál majd az új szlovák kormánnyal, egyelőre nem tudni. Vasárnap Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, készen állnak, hogy az európai normáknak megfelelően párbeszédet folytassanak az új szlovák kormánnyal. Németh Zsolt külügyi államtitkár pedig azt, hogy nyitottak a párbeszédre (erről bővebben itt olvashat).

Érvényesülnek majd a szlovákiai magyarok érdekei?

Az mindenképpen problémás, hogy a szlovákiai magyarság felének nem lesz parlamenti képviselete - mondta az [origo]-nak Petőcz Kálmán. Szerinte jelentős a csökkenés, hiszen hét magyar képviselő került be (a Híd pártnak összesen 14 parlamenti helye lesz, de ebből hét szlovák nemzetiségű politikusé lesz) miközben eddig húszan voltak. Ahhoz, hogy érvényesüljenek a magyar érdekek, nem csak akarat kell, de bizonyos fajta politikai erő is - mondta, szerinte kérdés, hogy ez megvan-e a Híd pártban.

Petőcz szerint az új szlovák kormány felállása után a magyarok nem lesznek kitéve direkt támadásoknak, nem kisebbségellenes törvényekkel fog kampányolni a várhatóan felálló vezetés. Az optimális azonban az lenne szerinte, ha a kormány hozna jogszélesítő intézkedéseket, amelyekbe beletartozik a magyarok lakta térségek gazdasági fejlesztése, a munkanélküliség csökkentése ezeken a területeken, illetve az úthálózat fejlesztése.

(origo)

 

Címkék: politika választás szlovákia szlovák mkp smer sns pozsony szlovák magyar viszony 2010 híd most

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr112080030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása