A kormány arra törekszik, hogy már idén nyáron megnyissák a bezárt kispostákat és újraindítsák a megszüntetett személyforgalmat a vasúti mellékvonalakon, amennyiben a vidékfejlesztési elképzelésekhez, a lakosság helyben tartásához, a gazdasági növekedéshez ez szükséges – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek.
Hangsúlyozta: a kormányzati szándék szerint ugyan kiemelt cél az állami vagyonnal való hatékony gazdálkodás, de nem ez az egyetlen kritérium, azt felülírhatják a társadalmi igények. A bezárt kisposták és a vasúti mellékvonalak megnyitására vonatkozó javaslatok kidolgozása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára a Magyar Posta és a MÁV menedzsmentjének feladata lesz.
A Magyar Posta Zrt. évekkel ezelőtt kezdte el átalakítani hálózatát, ennek keretében zárták be a postákat a kistelepüléseken, helyette mobil postai szolgáltatást vezetettek be. Jelenleg 946 településen működik ez a rendszer.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2007 márciusában a MÁV 14 mellékvonalán szüntette meg a személyszállítást szolgáltatóváltás címén, további 5 vasúti mellékvonalon a vonatpótló buszos közlekedést kiváltotta a menetrend szerinti Volán-járatokkal. Legutóbb a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium 2009-ben már nem rendelt személyszállítási közszolgáltatást a 2009. december 13-án életbe lépett 2010. évi új vasúti menetrendben 24 mellékvonalra. Az intézkedések több helyen jelentős tiltakozást váltottak ki.
(MTI)

Címkék: vidéki kisposta

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr562076919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása