Kilenc párt parlamenti bejutását valószínűsíti egy újabb szlovákiai felmérés, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

A Társadalmi Elemzések Intézetének (ASA) felmérése szerint az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyeri a szombati választást 29,3 százalékos támogatottsággal. Ez az arány alacsonyabb, mint amit a többi közvélemény-kutató intézet mutatott ki a Smerrel kapcsolatban.

A második helyen a jelenleg ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 14,4 százalékos támogatottsággal, míg a harmadikon a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,8 százalékkal. Tíz százalékon felüli eredményt - 10,1 százalékot - érne el még a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű új párt is, amely tavaly alakult.

A további sorrend: Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 6,3 százalék, Demokratikus Baloldal Pártja (SDL) 6,1 százalék, Híd 6 százalék, Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,4 százalék, Magyar Koalíció Pártja 5,2 százalék.

A felmérés érdekessége, újdonsága, hogy a parlamentbe bejutó pártok között a Demokratikus Baloldal Pártja is megjelent. Az SDL bejutását a parlamentbe eddig más felmérés még nem prognosztizálta.

A mandátumok megoszlása a 150 tagú szlovák törvényhozásban a következő lenne: Smer 47, SDKU 23, KDH 17, SaS 16, HZDS 10, SDL 10, Híd 10, SNS 9, MKP 8 mandátum.

A felmérést az ASA, amely erősen kötődik a baloldalhoz, május 31. és június 4. között készítette.

mti - barikad.hu

Címkék: parlament szlovák

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr22069663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása