Előrehozott parlamenti választás van ma Hollandiában, mert a kormány februárban lemondott. Tizenegy pártra lehet szavazni, a liberális VVD lehet a befutó.

Megkezdődött a parlamenti választás Hollandiában szerda reggel.

A mintegy 12 millió választásra jogosult reggel fél nyolctól este kilenc óráig adhatja le szavazatát összesen tizenegy pártra. Kivételt képez az amszterdami nemzetközi repülőtér, ahol az utazók már kora reggel szavazhattak.

A kétkamarás parlament alsóházát, az úgynevezett Második Kamara százötven képviselőjét választják meg négyéves időtartamra.

Az első becslések nem sokkal urnazárás után várhatók.

Az előzetes közvélemény-kutatások szerint a legtöbb szavazatot az ambiciózus gazdasági programra összpontosító, liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerheti, és 36 körüli képviselői helyhez juthat.

Második helyre a felmérések a távozó kormánykoalíció középső tagját, a szociáldemokrata Munkapártot (PvdA) teszik (29 képviselő) Jan Peter Balkenende eddigi kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA, 24) és a szélsőjobboldali Geert Wilders Szabadságpártja (PVV, 18) előtt.

Előrehozott választásról van szó, miután a kormány februárban lemondott [1] az afganisztáni holland NATO-misszió sorsáról kialakult nézetkülönbség miatt.

A választás után szinte bizonyosan koalíciós tárgyalások kezdődnek majd.

(Index)

Címkék: választás hollandia amszterdam

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr472068472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása