Izrael továbbra sem enged a nemzetközi követeléseknek, hogy egy nemzetközi bizottság vizsgálja ki a Gázai övezet izraeli zárlatát megtörni akaró segélyflottilla elleni izraeli kommandós akciót, de késznek mutatkozik arra, hogy végezzenek el egy belső "vizsgálatot" a blokádról.
Az izraeli kormány hét legfontosabb minisztere hétfő este ismét tanácskozott, és megállapodott abban, hogy létrehoznak egy belső "ellenőrző bizottságot", amelyben megfigyelőként helyet foglalna két, Izrael által kiválasztott külföldi jogász is - jelentette hétfőn késő este a katonai rádió. Ez a bizottság megvizsgálná a kilenc török halálos áldozatot követelő, május 31-i kommandós akció körülményeit és a Gázai övezet elleni blokádot a nemzetközi jog szempontjából.
Ehud Barak védelmi miniszter hétfői parlamenti felszólalásában is beszélt erről a felállítandó bizottságról, amely - mint mondta - megvizsgálná, hogy a blokád "megfelel-e a nemzetközi jognak, vagy sem".
Közben a hadsereg tartalékos tábornokokból felállította saját szakértői vizsgálóbizottságát. A hadsereg közleménye szerint a bizottság megvizsgálja a kommandós akciót, "levonja belőle a következtetéseit, és július 4-éig beterjeszti azokat".
Nemcsak Izrael, hanem Törökország is hajthatatlannak tűnik az ügyben. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter hétfőn kijelentette: nem fog rendeződni Törökország és Izrael kapcsolata mindaddig, amíg utóbbi nem egyezik bele, hogy egy független ENSZ-bizottság vizsgálja ki az izraeli katonai akciót.
Később Recep Tayyip Erdogan kormányfő bejelentette, hogy országa kérni fogja több olyan közel-keleti és ázsiai ország támogatását az Izraellel szembeni követeléseihez, amelyekkel kedden részt vesz egy regionális tanácskozáson. "Minden lehetséges lépést megteszünk. Izraelnek meg kell fizetnie a mártírok haláláért, és meg is fog. Türelmesek vagyunk, és kivárjuk célunk elérését" - jelentette ki.
(MTI nyomán)

Címkék: izrael ensz törökország bizottság nemzetközi barak övezet gáza ehud recep erdogan tayyip

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr132066842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása