2009. február elején az osztrák hatóságok első fokon engedélyezték a rábakeresztúri (heiligenkreuzi) hulladékégető építését, amely ellen a magyar fél fellebbezést nyújtott be, hiszen annak szennyező, életminőség-rontó hatása, a megbetegedéseket okozó finompor koncentráció növekedése Magyarországon is érzékelhető lenne.
Az EP-képviselő közleménye alább folytatódik.
Az üzem tervezett égetési kapacitása évi 325.000 tonna hulladék. Őrvidék (Burgenland) egész területén évente jelenleg csak 30.000 tonna hulladék keletkezik. Magyarán a többit importálnák, bárhonnan, mesterségesen növelve a térség környezeti terhelését. A szemétimport, a ”szemétbiznisz” ellen alapvető kötelességünk harcolni.
A BEGAS nevű cég, mint a projekt megpályázója érdekes módon nem hoz nyilvánosságra semmilyen adatot a hulladékok származási helyét illetően. Nem csak a térségben, de Ausztriában nincs elegendő mennyiségű hulladék egy ekkora égetőhöz, ezért alapos a gyanú, hogy elsősorban külföldről hoznának be szemetet tonnaszámra.
Az üzem túlméretezése miatt a hulladéktermelés csökkentésére és újrahasznosítására irányuló törekvések jelentősen háttérbe szorulhatnak, hiszen egy már működő égetőnek mindig teljes kapacitását kihasználva kell működnie, hogy üzemeltetése gazdasági és technikai szempontból is értelmes legyen - tekintet nélkül egészségügyi és környezeti szempontokra.
Miután a böszmeségéről elhíresült MSZP vezette diplomácia ezt a problémát sem kezelte súlyának megfelelően és nem helyezett kilátásba ellenlépéseket sem, az Orbán-kabinettől elvárjuk - a Jobbik Magyarországért Mozgalom kezdeményezésére - a lehető leghathatósabb magyar érdekérvényesítést ebben az ügyben is. A Jobbik szakemberei készen állnak a szakmai segítségnyújtásra.

Szegedi Csanád

európai parlamenti képviselő (Jobbik)
a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke
(Kuruc.info)

Címkék: jobbik szegedi csanád

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr82098216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása