Hét év börtönbüntetésre ítélt hétfőn a megyei bíróság egy 20 éves férfit, aki tavaly áprilisban megpróbált lakásában kirabolni egy idős férfit Uszódon, a Határ utcában. Késsel több helyen is megszúrta a házigazdát, aki azonban keményen védekezett: lefogta támadója kezét, és még a kését is eltörte. A vádlott végül menekülőre fogta a dolgot, mivel az utcán figyelő társa is otthagyta.

Az elsőrendű vádlott jól ismerte a 72 éves falujabeli férfit, hiszen többször végzett nála alkalmi munkát. Így a fiatal, egyébként hat általánost végzett, alkalmi munkákból élő H. Zoltán azt is jól tudta: munkaadója egyedül lakik, és időnként szokott másoknak kölcsönadni.

Mivel tavaly áprilisban nem volt pénze, arra gondolt: elmegy az idős férfihez, és akár erőszak árán is, de szerez tőle értékeket. Magával vitt egy kesztyűt és egy kést is, amiről azonban nem tudott társa, a perben másodrendű vádlott T. Gyula, aki elkísérte H. Zoltánt a rablás helyszínére. Az ő dolga az volt, hogy az utcán figyeljen, és ha bajt észlel, azt füttyel jelezze társának.

Az elsőrendű vádlott április 20-án, este 8 óra után kopogott be az idős férfihoz, aki kinézve megismerte őt, és intett neki, hogy menjen el, aminek azonban H. Zoltán nem tett eleget. Ekkor a házigazda ajtót nyitott, a rabló pedig pénzt kért tőle, mondván, hogy születésnapja van. A sértett azonban megtagadta a kérést, mire a fiatal vádlott nyakon ragadta, és a konyhába lökte. A dulakodásban a 72 éves férfi hanyattesett. Támadója fojtogatni kezdte, majd elővette a 11 centiméter pengéjű kést, és előbb a vállán és az arcán, majd célzottan a nyakán szúrta meg.

A házigazda azonban nem adta meg magát: megfogta a rabló kést tartó kezét, majd ujjait nem kímélve megragadta a kés pengéjét, és eltörte a támadó fegyverét. Ekkor a rabló társa is bement a lakásba, mikor azonban meglátta, hogy H. Zoltán mit művelt a sértettel, egy „Mit csinálsz?” kiáltás kíséretében elmenekült a helyszínről. Az elsőrendű vádlott üres kézzel ugyancsak futásra vette a dolgot, majd mindketten Uszódról Budapestre kerékpároztak, a rendőrök itt fogták el őket. A bátor házigazda 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, ő hívta ki a rendőröket és a mentőket is. Támadói sorsára hagyták, nem győzödtek meg arról, hogy sérülései mennyire súlyosak, noha erősen vérzett.

Surányiné dr. Pólik Edina büntetőtanácsa hétfőn hirdetett ítéletet az ügyben. Az előzetesben lévő H. Zoltánt nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében és magánlaksértésben találta bűnösnek a bíróság, és hét év börtönre ítélte, míg társa, a szabadlábon védekező T. Gyula két év börtönt kapott. A vádlottak lényegében beismerték a bűncselekményt, bár a felelősséget a kezdeményezés terén igyekeztek mindketten a másikra hárítani. A bíróság nem fogadta el az elsőrendű vádlottnak azt a védekezését, hogy nem állt szándékában megölni a sértettet, hiszen a tények épp az ellenkezőjére utaltak.  Az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosbításért, míg a védők enyhítésért fellebbeztek, így a per a Szegedi Ítélőtáblán fog folytatódni.
(BAON)

Címkék: cigánybűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr72085166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása