A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-25-ös vereséget szenvedett vasárnap a szlovén csapattól a világbajnoki selejtezős párharc első, idegenbeli felvonásán. A visszavágóra egy hét múlva Veszprémben kerül sor.

Eredmény, vb-selejtező, 1. mérkőzés:
Szlovénia - Magyarország 27-25 (12-12)
gól:
Zorman 6, Pajovic 5, Vugrinec 4, Kavticnik 3/2, L. Zvizej 2/1, Miklavcic 2, Pucelj 1, Skube 1, Spiler 1, Gajic 1, M. Zvizej 1, illetve Iváncsik G. 10 /5, Perez 4, Gál 3, Mocsai 2, Laluska 2, Eklemovics 2, Iváncsik T. 1, Schuch 1

A szlovénok a meccset a téthez képest szerény, mindössze 1500 férőhelyes ljubljanai csarnokba vitték, ám így sem volt teltház. A magyarok hivatalosan 150 jegyet kaptak. A vendégszurkolók másfél órával a kezdés előtt kezdtek el hangolni, és közülük többen megjegyezték: vasárnapra elegendő egy szlovén siker. Ezzel a labdarúgó-válogatott délutáni, Algéria elleni vb-sikerére utaltak.


Mocsai Lajos szövetségi kapitány jelezte: a csarnok elvileg nem szabályos, mivel az alapvonal mögött nincs elegendő szabad tér, és így fennáll a sérülésveszély. Gondot okozott neki az is, hogy az irányító Császár Gábor derékpanaszok miatt nem vállalhatta a játékot.

A magyarok számára korábban kedves volt ez a létesítmény, mivel 1999-ben itt nyert Bajnokok Ligáját a Dunaferr női csapata.

Eleinte felváltva estek a gólok, majd Schuchot kiállították, de az emberfölénnyel nem tudtak élni a hazaiak. Keményen védekezett mindkét csapat, viszonylag kevés volt a gólt. Igaz, erről a két kapus, Skof és Fazekas is tehetett. A 11. percben először vezettek a magyarok Iváncsik Gergő révén (3-4).

Negyedóra elteltével 5-4 volt a Mocsai-csapat javára, Fazekas valósággal megbabonázta a hazaiakat, akik még ziccerből sem találták el a kaput. A 17. percben, 4-6-nál időt kért a tanácstalan szlovénok szakvezetője. Ettől kezdve agresszívebbé váltak a hazaiak, ám ez leginkább két kiállításban érződött. Zorman azonban még emberhátrányban is "beköszönt". Amikor pedig Laluskát kiküldték, 8-9-nél Mocsai kapitány időt kért. Az egyenlítés sem késett sokáig (10-10). A félidőt a szegedi légiós, Luka Zvizej időntúli hétméterese zárta.

Kapusbravúrokkal indult a második félidő, majd Vugrinec duplájával hosszú idő után megint vezettek a hazaiak. Gál az egyik szép gólja után háttal is megpróbálkozott a góllövéssel, de ez már nem jött össze. Ebben a szakaszban sok a volt a hiba mindkét oldalon, de a magyarok jobban éltek a lehetőségekkel, és fordítottak. Egyre feszültebbé vált a hangulat, durvábbá a játék, és nem maradtak el a kiállítások sem.

A nagy hőségben sokszor kellett pályát törölni, emiatt gyakran állt a játék. Ez a magyarokat zavarta meg kevésbé: negyedórával a vége előtt 19-18-ra vezettek. A szlovénok bal oldala ekkor ébredt fel, és Pajovic révén fordított, ráadásul a 29. percben először vezetett két góllal a vendéglátó alakulat (21-19).

Iszonyúan keményen, már-már brutálisan fogták a két magyar átlövőt, Perezt és Laluskát, valamint az irányító Eklemovicsot, ők nem is tudtak helyzetbe kerülni. Amikor Miklavcicot kiküldték a lett bírók, Iváncsik G. büntetett (21-21).

Az elnyűhetetlen, 39 esztendős Perez - aki nem mondta le a válogatottságot, mint a spanyolok által csábított Nagy László - ekkor is fontos gólt dobott.

Az 56. percben, 24-23-as hazai előnynél és Laluska kiállítása alatt Mocsai időt kért, ám nem sikerült az egyenlítésért harcolni, pedig a hazaiak ziccert rontottak. Az utolsó percben Luka Zvizejt könyöklésért piros lappal végleg kiállították. A végén Iváncsik G. büntetőből állította be a 27-25-ös végeredményt.

Az eredmény és a mutatott játék alapján kijelenthető, hogy ez a szlovén válogatott messze nem legyőzhetetlen, a kétgólos hátrány ledolgozható.

Az ugyancsak izgalmasnak ígérkező visszavágót jövő vasárnap rendezik Veszprémben. A párharc győztese vehet részt a januári, svédországi vb-n, ahonnan már kvótához lehet jutni a 2012-es londoni olimpiára.

Mocsai Lajos: "Majdnem sikerült maradéktalanul végrehajtani, amit elterveztünk. Sajnos a végjátékban nem egyenlő mércével mértek a játékvezetők, reálisan döntetlennek vagy egy-két gólos magyar győzelemnek kellett volna születnie. Voltak hibáink is, ziccereket rontottunk, ám arról nem mi tehetünk, hogy amikor átmegyünk a védelmen, akkor nem kapunk jogos hétmétereseket. Kedd déltől Veszprémben arra készülünk maximálisan, hogy egy hét múlva kiharcoljuk a továbbjutást."

Gál Gyula: "Nagyon jó mérkőzés volt, az utolsó negyedórában a bírók megfújták a hazai pályát, de ilyen éles szituációban ezen nem kell csodálkozni. Persze, bízom benne, hogy otthon, a fantasztikus veszprémi közönség előtt mi is hasonló bíráskodást kapunk. A ziccereket be kell lőni, és kevesebb labdát kell eladni."

Perez Carlos: "Nagyon jól éreztem magam, úgy vélem, nem ment rosszul a játék. A bírók nem voltak jók, de most a kétgólos hátrány tudatában kell otthon játszanunk. Ezt az egy hetet már kibírom, ha elvállaltam a fontos két meccset."

(origo)

Címkék: magyar férfi kézilabda férfikézilabda válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr72079875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása